Ζουμερή ζαμπονοτυρόπιτα με έτοιμο φύλλο σφολιάτας - Πως να την φτιάξεις εύκολα και γρήγορα

Η γέμιση «λιώνει» στο στόμα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Αν πέρα από την γεμιστή γαλοπούλα (δες εδώ πως να την φτιάξεις) στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θες να έχεις και κάτι ακόμα, σου προτείνουμε με κλειστά μάτια την παρακάτω συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μια τρομερή ζαμπονοτυρόπιτα!

Είναι εύκολη, γρήγορη και άκρως γευστική!

Τι θα χρειαστείς για την ζαμπονοτυρόπιτα

  • 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. ζαμπόν
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • Λίγο μαύρο σουσάμι
  • Διάλυμα αυγού

Εκτέλεση

Η Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοτυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Argiro.gr

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
  4. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
  5. Αδειάζουμε την κρύα γέμιση.
  6. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.
  7. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει.
  9. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
ΠΗΓΗ Argiro.gr