Μπούτι χοιρινό γλασαρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας - To μυστικό για να μην ξεροψηθεί και να λιώνει στο στόμα

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Μπούτι χοιρινό γλασαρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας - To μυστικό για να μην ξεροψηθεί και να λιώνει στο στόμα

Αν δεν θέλετε να περάσετε πολύ ώρα στην κουζίνα σας, ωστόσο, επιθυμείτε να φτιάξετε ένα φαγητό που θα φαίνεται λες και χρειάστηκε ώρες να μαγειρευτεί, τότε αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει. Πρόκειται για χοιρινό μπούτι, υπέροχα μελωμένο με πουρέ γλυκοπατάτας.

Το χοιρινό μπούτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 1 μπούτι (περίπου 3 κιλά) γουρουνόπουλο (με την πέτσα)
  • 5-6 σκελ. σκόρδο κομμένο σε φέτες
  • 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 2 πορτοκάλια (χυμός)
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε επίσης: Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι - Το μυστικό για να μαλακώσει τόσο όσο

Εκτέλεση

  • Τρυπάμε με μυτερό μαχαίρι την πέτσα και μπήγουμε τις φέτες σκόρδου.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καλά το μπούτι και το βάζουμε σε ρηχό ταψί ή λαμαρίνα.
  • Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 30΄, να ροδίσει.
  • Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και σκεπάζουμε καλά το μπούτι (με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
  • Τότε αλείφουμε το μπούτι με το μέλι, το περιχύνουμε με τους χυμούς, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
  • Αλείφουμε συχνά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού.
  • Όταν ψηθεί το αφήνουμε σκεπασμένο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς που βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων.
  • Το σερβίρουμε ολόκληρο και κόβουμε φέτες στο τραπέζι.

Το μυστικό

Να θυμάστε ότι όσα κιλά είναι το κρέας τόση ώρα θέλει ψήσιμο, συν τα 30΄ για το ρόδισμα στην αρχή.

ΠΗΓΗ argiro.gr