Μπούτι χοιρινό γλασαρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας - To μυστικό για να μην ξεροψηθεί και να λιώνει στο στόμα
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
![Μπούτι χοιρινό γλασαρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας - To μυστικό για να μην ξεροψηθεί και να λιώνει στο στόμα](https://www.youweekly.gr/style/images/nopic_large.webp)
Αν δεν θέλετε να περάσετε πολύ ώρα στην κουζίνα σας, ωστόσο, επιθυμείτε να φτιάξετε ένα φαγητό που θα φαίνεται λες και χρειάστηκε ώρες να μαγειρευτεί, τότε αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει. Πρόκειται για χοιρινό μπούτι, υπέροχα μελωμένο με πουρέ γλυκοπατάτας.
Το χοιρινό μπούτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1 μπούτι (περίπου 3 κιλά) γουρουνόπουλο (με την πέτσα)
- 5-6 σκελ. σκόρδο κομμένο σε φέτες
- 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο
- 2 πορτοκάλια (χυμός)
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δείτε επίσης: Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι - Το μυστικό για να μαλακώσει τόσο όσο
Εκτέλεση
- Τρυπάμε με μυτερό μαχαίρι την πέτσα και μπήγουμε τις φέτες σκόρδου.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καλά το μπούτι και το βάζουμε σε ρηχό ταψί ή λαμαρίνα.
- Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 30΄, να ροδίσει.
- Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και σκεπάζουμε καλά το μπούτι (με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
- Τότε αλείφουμε το μπούτι με το μέλι, το περιχύνουμε με τους χυμούς, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
- Αλείφουμε συχνά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού.
- Όταν ψηθεί το αφήνουμε σκεπασμένο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς που βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων.
- Το σερβίρουμε ολόκληρο και κόβουμε φέτες στο τραπέζι.
Το μυστικό
Να θυμάστε ότι όσα κιλά είναι το κρέας τόση ώρα θέλει ψήσιμο, συν τα 30΄ για το ρόδισμα στην αρχή.