Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κολοκυθόσουπα βελουτέ - Το μυστικό για να μην σας σβολιάσει

Συνταγή όνειρο!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κολοκυθόσουπα βελουτέ - Το μυστικό για να μην σας σβολιάσει

Με τέτοιο κρύο τι πιο τέλειο από μια ζεστή βελουτέ κολοκυθόσουπα για μεσημεριανό; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάλιστα μας έχει την πιο νόστιμη συνταγή και όλα τα μυστικά της για να μην σβολιάσει αλλά να γίνει λεία και τέλεια!

Πως να φτιάξεις της κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά

  • 1½ kg κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

Δείτε επίσης: Tόσο καιρό βράζατε το ρύζι λάθoς - Τα 6+1 μυστικά για να μαγειρευτεί σωστά και να μην γίνει "λαπάς"

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.
  • Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
  • Κόβουμε σε φέτες.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες.
  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
  • Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  • Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).
  • Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
  • Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger, ταιριάζει απίστευτα.
  • Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
  • Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
  • Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
  • Αν είσαι βίγκαν μπορείς να την φτιάξεις, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

argiro.gr