Για τους γλυκατζήδες της παρέας: Λαχταριστά ρολά κανέλας με καραμέλα - Πως να σου γίνουν ζουμερά

Ξεχάστε τα κλασικά cinnamon rolls!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Για τους γλυκατζήδες της παρέας: Λαχταριστά ρολά κανέλας με καραμέλα - Πως να σου γίνουν ζουμερά

Αν έχεις μια ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά, σαν κι εμένα δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις σήμερα κιόλας την συγκεκριμένη συνταγή για ρολά κανέλας! Η παραλλαγή της κλασικής - παραδοσιακής συνταγής θα σε ξετρελάνει!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα ρολάκια κανέλας

Για την ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400ml γάλα πλήρες αγελαδινό, χλιαρό
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους (200 γρ.), χτυπημένα
  • 600 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60 γρ. γιαούρτι πλήρες αγελαδινό

Για την γέμιση

  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 130 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 20 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

Δείτε επίσης: Το τιραμισού αλλιώς: Με φύλλο κρούστας και σιρόπι καφέ - Πώς να το κάνεις εύκολα σπίτι

Για την σάλτσα καραμέλας

  • 15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 180ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο

Για το γαρνίρισμα

  • 175 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

Εκτέλεση

cinnamon rolls
unsplash.com

  1. Φτιάξτε τα ρολά. Σε ένα μεσαίο μπολ διαλύστε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες. Κατόπιν προσθέστε το γιαούρτι, τα αυγά, το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με αυγοδάρτη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι και δημιουργήστε στο κέντρο του μια λακκούβα. Ρίξτε σιγά σιγά το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια ζυμώστε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη.
  2. Σκεπάστε τη με ένα νωπό πανί και τοποθετήστε τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν ξαναζυμώστε τη, μεταφέρετέ τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη με έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 2 εκ.
  3. Φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα μπολ αναμείξτε την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη με την κανέλα. Με ένα πινέλο αλείψτε τη ζύμη με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με το μείγμα κανέλας. Τυλίξτε τη ζύμη έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρόστενο ρολό. Στη συνέχεια κόψτε το ρολό με ένα μαχαίρι σε μικρότερα ρολάκια πάχους 3-4 εκ. Τοποθετήστε τα το ένα κολλητά με το άλλο σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. Σκεπάστε τα πάλι με νωπό πάνι και αφήστε τα 30΄ να σταθούν.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Ψήστε τα ρολά στη μεσαία σχάρα για 30΄-35΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  5. Βάλτε σε ένα μικρό ταψί τα χοντροκομμένα καρύδια και αφήστε τα στο φούρνο για 10΄-12΄ να καβουρντιστούν.
  6. Φτιάξτε τη σάλτσα καραμέλας. Στο μεταξύ ρίξτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το μέλι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν τα υλικά για 4΄-5΄ μέχρι να δημιουργηθεί μια σκούρα και λεία σάλτσα καραμέλας. Αφήστε να κρυώσει για 10΄.
  7. Βγάλτε τα ρολά από το φούρνο και αφήστε τα λίγο να κρυώσουν. Περιχύστε τα με τη σάλτσα καραμέλας καλύπτοντας την επιφάνειά τους. Πασπαλίστε τα με τα καβουρντισμένα καρύδια και σερβίρετε.