Ο μουσακάς αλλιώς - Χωρίς τηγάνι για να γίνει πιο ελαφρύς και με μελωμένη σάλτσα κιμά
Μία απίστευτη συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε την πιο νόστιμη συνταγή για μουσακά, ο οποίος δεν θέλει τηγάνι. Η γλύκα της ψητής μελιτζάνας, η μελωμένη σάλτσα κιμά και η ελαφριά γεύση της εύκολης μπεσαμέλ. Μία απίστευτη συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!
Πως να φτιάξεις τον μουσακά που δεν θέλει τηγάνι
Υλικά
Για το μουσακά
- 2 kg μελιτζάνες φλάσκες
- 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο τριμμένο
- 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκοκμμένες
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/3 φλ. κονιάκ
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Δείτε επίσης: Εύκολο μαμαδίστικο παστίτσιο με πλούσια κρέμα - Τα 6 tips για να το απογειώσουν σε γεύση
Για την εύκολη μπεσαμέλ
- 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
- 125 γρ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 2 αυγά
- 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα κιμά
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.
- Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
- Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα κιμά.
- Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
- Προσθέτουμε στον μαγειρεμένο κιμά, δύο κουτάλες σάλτσα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Για τις ψητές μελιτζάνες
- Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον άερα για 20 λεπτά να μαλακώσουν.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
- Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά.
- Βράζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.
- Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε.
- Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Δείτε επίσης: Το αγαπημένο φαγητό από τη γιαγιά της Ελένης Μενεγάκη - Συνταγή για ζουμερό ρολό με κιμά κοτόπουλο & μελωμένες πατάτες
Για το στήσιμο
- Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί διάστασης 25×40εκ. και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.
- Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δεύτερη στρώση.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
- Απλώνουμε την εύκολη μπεσαμέλ στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς, ώστε να κόβεται, και σερβίρουμε.