Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας: Τα 8 μυστικά της Αργυρώς για να βγει τραγανή και να τραβήξει την υγρασία της

Έτσι θα την πετύχεις και θα βγει πιο νόστιμη και από την αγοραστή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας: Τα 8 μυστικά της Αργυρώς για να βγει τραγανή και να τραβήξει την υγρασία της

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει την συνταγή για την πιο νόστιμη συνταγή για σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας, μαζί με όλα τα μυστικά για το πως να την πετύχεις και να βγει από τον φούρνο μετά από περίπου μια ώρα έχοντας τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση.

Πως να φτιάξεις την σπανακόπιτα της Αργυρώς

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ kg σπανάκι χοντροκομμένο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο (ή ανάμεικτο με μαϊντανό)
  • 300 γρ. φέτα σκληρή (σε τρίμματα)
  • 1½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Δείτε επίσης: Συκώτι στο φούρνο από την Αργυρώ - Το μυστικό για να πετύχεις το ψήσιμο και να είναι ζουμερό μέσα

Εκτέλεση

Γέμιση

  • Βάζουμε πρώτα τα πράσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει, και τα αχνίζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.
  • Προσθέτουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄-3΄.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε για 5΄-6΄ να πιει όλα τα υγρά του.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο ταψί

  • Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα.
  • Την χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γάλα.
  • Την περιχύνουμε.

Ψήσιμο – Χρόνος

  • Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.

Δείτε επίσης: Εύκολο παραδοσιακό ψωμί με 5 υλικά - Δεν θέλει ζύμωμα

Μικρά μυστικά

  • Ζεματάμε το πράσο για να γίνει πιο ελαφριά.
  • Τα μυρωδικά τα βάζουμε χοντροκομμένα.
  • Τα τρυφερά κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό τα κόβουμε και τα προσθέτουμε στη γέμιση γιατί δίνουν φρεσκάδα και νοστιμιά.
  • Καλοψήστε την να ροδίσει καλά πάνω και κάτω για να παραμείνει τραγανή.
  • Αυτό το πετυχαίνετε καλύτερα αν ψήσετε στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Έτσι ψήνεται ομοιόμορφα.
  • Αντίθετα, ο αέρας ψήνει εξωτερικά τα φύλλα και ενώ γρήγορα παίρνει χρώμα εξωτερικά, τα μέσα δεν προλαβαίνουν να ψηθούν καλά.
  • Αφού την βγάλετε από το φούρνο αφήστε τη να σταθεί για 10 λεπτά να τραβήξει την υγρασίας της.
ΠΗΓΗ argiro.gr