Πανεύκολο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Το λάθος που κάνουν όλοι με την άχνη ζάχαρη

Μπορεί να το φτιάξει και μια αρχάρια στην κουζίνα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Πανεύκολο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Το λάθος που κάνουν όλοι με την άχνη ζάχαρη

Κι όμως το κέικ μπορεί να γίνει και χωρίς αλεύρι! Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε και θα σας εντυπωσιάσει η ατόφια σοκολατένια γεύση του.

Τι θα χρειαστείς για το κέικ

  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για την επάλειψη
  • 180 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 6 ασπράδια αυγών μεγάλου μεγέθους (210 γρ.)
  • 6 κρόκους αυγών μεγάλου μεγέθους (150 γρ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Πανεύκολο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 22 εκ. και αφήστε τη στην άκρη.
  2. Φτιάξτε το κέικ. Με ένα μαχαίρι κόψτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ μαζί με το βούτυρο. Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 30΄΄ σε χαμηλή ισχύ να λιώσει η σοκολάτα. Βγάλτε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Κατόπιν προσθέστε τους κρόκους και ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη να ενσωματωθούν.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές στην επιφάνειά τους. Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γυαλίσει το μείγμα και να έχετε μια μαρέγκα που σχηματίζει σκληρές κορυφές στην επιφάνεια. Προσθέστε το 1/4 της μαρέγκας στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατέψτε απαλά και με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέστε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ενσωματώστε την ανακατεύοντας με τη σπάτουλα.
  4. Ψήστε το κέικ. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσατε στην αρχή και λειάνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα σιλικόνης ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήστε το κέικ στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 170 °C στον αέρα για περίπου 30΄-35΄ μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας. Αποσύρετε από το φούρνο, μεταφέρετε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρετε και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μεταφέρετε το κέικ σε μια πιατέλα. Πασπαλίστε την επιφάνειά του με ζάχαρη άχνη, κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Δείτε επίσης: Σπιτικά μπισκότα: Το μεγάλο λάθος που κάνει το 99% και δεν του βγαίνουν τραγανά αλλά νιανιά

Συχνά λάθη

Πασπαλίζουμε το κέικ με τη ζάχαρη άχνη πριν κρυώσει, με αποτέλεσμα να λιώνει η ζάχαρη και να υγροποιείται επάνω στο ζεστό κέικ.