Ατομική χωριάτικη σπανακόπιτα από την Αργυρώ: Προσοχή στο φούρνισμα για να βγει τραγανή

Πως να την κάνεις εύκολα και γρήγορα στο μόνη/ος

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ατομική χωριάτικη σπανακόπιτα από την Αργυρώ: Προσοχή στο φούρνισμα για να βγει τραγανή

Νόστιμη ατομική σπανακόπιτα με μυρωνολάχανα και φέτα! Πως να την φτιάξετε βήμα προς βήμα μόνοι σας ώστε να παίρνετε μαζί στη δουλειά αλλά και να βάζετε κολατσιό στο παιδί σας για το σχολείο.

Πως να φτιάξετε την ατομική σπανακόπιτα

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. σπανάκι
  • 4 τρυφερά πράσα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κόκκινο
  • 1 ματσ. καυκαλήθρες
  • 1 ματσ. μυρώνια
  • 1 ματσ. μικρό άνηθο με τα κοτσάνια του
  • 1/2 φλ. τραχανά ή πλιγούρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μπόλικο
  • 400 γρ. φέτα σκληρή πιπεράτη ώριμη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. γιαούρτι
  • 2 αυγά

Δείτε επίσης: Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας - Τα 8 μυστικά της Αργυρώς για να βγει τραγανή και να τραβήξει την υγρασία της

Εκτέλεση

  • Όλα τα χόρτα να είναι πλυμένα και καλά στραγγισμένα. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
  • Τα χοντροκόβουμε σε λεκάνη.
  • Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους και τα τρυφερά πράσα.
  • Τα προσθέτουμε στα χόρτα. Ψιλοκόβουμε τα μυρωνολάχανα (μυρώνια, καυκαλήθρες, άγρια αγγιναράκια κτλ) και τον άνηθο και τα προσθέτουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια απλά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
  • Προσθέτουμε τον τραχανά και την φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε καλά.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το μισό μείγμα στα χόρτα κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σταθεί λίγο η γέμιση και να ρουφήξει τα υγρά της ο τραχανάς. Αν κατεβάσει το χόρτο πολύ υγρασία στραγγίζουμε λίγο με το χέρι την γέμιση.
  • Στο υπόλοιπο υγρό μείγμα αυγών ρίχνουμε λίγο νερό να αραιώσει η υφή (3-4 κουταλιές).
  • Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.
  • Ακουμπάμε από δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε λωρίδα και κλείνουμε σε μεγάλο ατομικό τρίγωνο. Με την ένωση προς τα κάτω ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αλείφουμε με λίγο διάλυμα ή ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε δυο λαμαρίνες τα τρίγωνα στους 180ºC στον αέρα για περίπου 45′, ανεβοκατεβάζοντας τα ταψιά ενδιάμεσα, να ροδίσουν τα τρίγωνα και να τραγανίσει το φύλλο.
ΠΗΓΗ argiro.gr