Η κλασική συνταγή τιραμισού απευθείας από τα βάθη της Σιένα - Πως φτιάχνετε το πιο αριστοκρατικό γλυκό

Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η κλασική συνταγή τιραμισού απευθείας από τα βάθη της Σιένα - Πως φτιάχνετε το πιο αριστοκρατικό γλυκό

Σύμφωνα με μια αρκετά δημοφιλή εκδοχή, το τιραμισού «γεννήθηκε» στη Σιένα τον 17ο αιώνα, όταν οι ζαχαροπλάστες της περιοχής ήθελαν να φτιάξουν ένα «αριστοκρατικό» γλυκό για να υποδεχτούν τον αρχιδούκα της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το τιραμισού

  • 240ml καφέ εσπρέσο ρόφημα, ζεστό
  • 160ml κρασί Μαρσάλα
  • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κρόκους αυγών μεγάλου μεγέθους (75 γρ.)
  • 3 ασπράδια αυγών μεγάλου μεγέθους (105γρ.)
  • 225 γρ. τυρί μαρκαρπόνε, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 120ml κρέμα γάλακτος (35%λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί
  • 26 μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 15 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 5 γρ. κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Πανεύκολο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Το λάθος που κάνουν όλοι με την άχνη ζάχαρη

Συνταγή για κλασικό τιραμισού

  1. Σε ένα μπολ ρίξτε τον ζεστό καφέ εσπρέσο, 80ml από το κρασί Μαρσάλα και 30 γρ. ζάχαρη. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε το στη άκρη να κρυώσει τελείως.
  2. Γεμίστε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόστε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρί). Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε στο μπολ τους κρόκους, το υπόλοιπο κρασί και 50 γρ. ζάχαρη. Χτυπήστε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσει και να διπλασιάσει τον όγκο του για περίπου . Στη συνέχεια αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τοποθετήστε το τυρί μασκαρπόνε σε ένα μπολ και προσθέστε το ζεστό μείγμα των κρόκων. Ανακατέψτε να ενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τα ασπράδια και 60 γρ. ζάχαρη. Χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι έχετε μια αφράτη μαρέγκα. Ενσωματώστε τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα τυριού και ενοποιήστε με σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν ρίξτε και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε ξανά.
  4. Μοντάρετε το τιραμισού. Βουτήξτε ένα ένα τα σαβουαγιάρ στο μπολ με το μείγμα του εσπρέσο και τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση του πυρέξ. Απλώστε τη μισή κρέμα τυριού από πάνω χρησιμοποιώντας σπάτουλα σιλικόνης. Με έναν λεπτό τρίφτη, τρίψτε τη μισή σοκολάτα κουβερτούρα. Επαναλάβετε τις στρώσεις
    μέχρι να καλύψετε το πυρέξ σας, τελειώνοντας με κρέμα. Σκεπάστε το πυρέξ με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το τιραμισού στο ψυγείο για 3 ώρες. Πριν το σερβίρετε, πασπαλίστε με κακάο.

Συχνά λάθη

  1. Πασπαλίστε με κακάο λίγο πριν σερβίρετε. Αν το προσθέσετε και στη συνέχεια φυλάξετε το γλυκό στο ψυγείο, το κακάο θα νοτίσει.
  2. Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ αλλοιώνει τη γεύση του τιραμισού.