Διανύουμε περίοδο νηστείας και το Youweekly.gr βρήκε και σας προτείνει την πιο top συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γρήγορα και εύκολα νηστίσιμα κουλουράκια.
Μπορείς να συνοδεύσεις τον καφέ σου με αυτά αλλά είναι κι ένα υπέροχο κέρασμα για τους καλεσμένους στο σπίτι.
Από την άλλη, αν δεν νηστεύεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ. Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα κουλουράκια
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ.σ. ούζο
- 1 φακελάκι αμμωνία
- 1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/2 κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.σ. γαρίφαλο
- Όσο πάρει αλεύρι μαλακό (περίπου 1.200 γραμ.)
Για την επικάλυψη
- 3 κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 250 γρ. σουσάμι
- Λίγα ολόκληρα γαρίφαλα για το κλείσιμο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ή ακόμα καλύτερα με το χέρι (με τη θερμοκρασία του χεριού λιώνει η ζάχαρη).
- Διαλύουμε την αμμωνία στο μισό χυμό και την προσθέτουμε στα υλικά.
- Διαλύουμε τη σόδα στον υπόλοιπο χυμό και την προσθέτουμε, όπως και το ξύσμα πορτοκαλιού, το ούζο και το κονιάκ.
- Αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι ζυμώνοντας το μείγμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε σε κουλουράκια στρογγυλά και στην ένωσή τους καρφώνουμε 1 γαρίφαλο.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι το νερό και τη ζάχαρη για την επικάλυψη.
- Αλείφουμε τα κουλουράκια και ένα ένα τα βουτάμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αέρα στη μεσαία σχάρα για 20΄-25΄ ώσπου να ροδίσουν.