Το κλασικό παστίτσιο αλλά... νηστίσιμο - Με πλούσια λαχταριστή κρέμα και λαχανικά
Ότι καλύτερο για τα παιδιά!
Αν αγαπάτε το παστίτσιο ωστόσο νηστεύετε, τότε αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα γίνει η αγαπημένη σας. Πρόκειται για το κλασικό παστίτσιο... αλλιώς! Με λαχανικά αντί για κιμά και πλούσια κρέμα!
Πως να φτιάξεις το νηστίσιμο παστίτσιο της Αργυρώς
Υλικά
Για τη σάλτσα
- 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή λάδι
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 lt ζωμό
- Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Αλάτι
Για τα λαχανικά
- 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μελιτζάνα μεγάλη
- 2 κολοκύθια
- 2 πιπεριές
- 500 γρ. μανιτάρια
- 250 γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
- 2 φλ. κιμα (σόγιας)
- 12 φύλλα λαζάνια
Δείτε επίσης: Νόστιμα κανελόνια με κιμά από την Αργυρώ - Τα μυστικά στο ψήσιμο για να μην βγουν στεγνά από το φούρνο
Εκτέλεση
Για τα λαχανικά
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα βάζουμε σε ταψί.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Τα ψήνουμε στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη κρέμα
- Λιώνουμε το φυτικό βούτυρο ή λάδι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα.
- Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
- Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει και αλατίζουμε.
Για το στήσιμο
- Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.
- Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με τον κιμά, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.
- Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Σάλτσα, τυριά και λαχανικά.
- Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Τέλος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180-200°C .
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10 λεπτά, να τραβήξει τα υγρά του.