Το κλασικό παστίτσιο αλλά... νηστίσιμο - Με πλούσια λαχταριστή κρέμα και λαχανικά

Ότι καλύτερο για τα παιδιά!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Το κλασικό παστίτσιο αλλά... νηστίσιμο - Με πλούσια λαχταριστή κρέμα και λαχανικά

Αν αγαπάτε το παστίτσιο ωστόσο νηστεύετε, τότε αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα γίνει η αγαπημένη σας. Πρόκειται για το κλασικό παστίτσιο... αλλιώς! Με λαχανικά αντί για κιμά και πλούσια κρέμα!

Πως να φτιάξεις το νηστίσιμο παστίτσιο της Αργυρώς

Υλικά

Για τη σάλτσα

  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή λάδι
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 lt ζωμό
  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι

Για τα λαχανικά

  • 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μελιτζάνα μεγάλη
  • 2 κολοκύθια
  • 2 πιπεριές
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 250 γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
  • 2 φλ. κιμα (σόγιας)
  • 12 φύλλα λαζάνια

Δείτε επίσης: Νόστιμα κανελόνια με κιμά από την Αργυρώ - Τα μυστικά στο ψήσιμο για να μην βγουν στεγνά από το φούρνο

Εκτέλεση

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα βάζουμε σε ταψί.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τα ψήνουμε στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Για τη κρέμα

  • Λιώνουμε το φυτικό βούτυρο ή λάδι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
  • Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα.
  • Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
  • Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει και αλατίζουμε.

Για το στήσιμο

  • Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.
  • Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με τον κιμά, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Σάλτσα, τυριά και λαχανικά.
  • Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Τέλος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180-200°C .
  • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10 λεπτά, να τραβήξει τα υγρά του.
ΠΗΓΗ argiro.gr