Νόστιμα κανελόνια με κιμά από την Αργυρώ - Τα μυστικά στο ψήσιμο για να μην βγουν στεγνά από το φούρνο

Πως να τα φτιάξετε εύκολα στο σπίτι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Νόστιμα κανελόνια με κιμά από την Αργυρώ - Τα μυστικά στο ψήσιμο για να μην βγουν στεγνά από το φούρνο

Θέλεις να φτιάξεις νόστιμα και εύκολα κανελόνια με κιμά; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου έχει την πιο εύκολη και επιτυχημένη συνταγή αλλά και όλα τα μυστικά που ακολουθεί ώστε να βγουν τέλεια ψημένα και με επίσης τέλεια γεύση.

Η συνταγή για τα κανελόνια με κιμά από την Αργυρώ

Υλικά

Για τα ζυμαρικά

  • 24 κανελόνια

Για τον κιμά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρεμα

  • 1 lt γάλα
  • 4 κ.γ. κορν φλάουρ γεμάτες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 αβγό (προαιρετικά)

Δείτε επίσης: Σουφλέ ζυμαρικών με 2 κρεμώδη τυριά και ζαμπόν: Το μυστικό στο ψήσιμο για να μην βγει στεγνό από το φούρνο

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή βασιλικό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση
Η γέμιση
  • Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιούν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 15-20 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.
  • Αφαιρούμε τα αρωματικά μετά από 5 λεπτά, ή αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα τα αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός.
  • Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.
  • Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο.
Η κρέμα
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και προαιρετικά το αυγό).
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε στη φωτιά.
  • Πρέπει να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.
  • Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, να βράσει ανακατεύοντας για λίγα λεπτά και να δέσει.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά.
  • Στο τέλος, πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και μόλις δέσει η κρέμα αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά), ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
Η σάλτσα
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200°C στον αέρα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Στο σκεύος
  • Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος 35×25.
  • Προσθέτουμε και 2 κουταλιές κρέμα.
  • Δημιουργούμε δηλαδή, ένα υγρό στρώμα με κρέμα και σάλτσα, για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια.
  • Τα γεμίζουμε με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.
  • Τα βάζουμε επάνω τους.
  • Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήσιμο – Χρόνος
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά, με την κρεμένια σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.

argiro.gr

Τα μυστικά για νόστιμα κανελόνια

Γέμιση

  • Πρέπει να είναι στεγνή για να κρατήσουν τα ζυμαρικά το σχήμα τους και να σερβιριστούν σωστά χωρίς να χάσουν τον όγκο τους. Γίνεται γρήγορα κι αφού μαγειρευτεί, πρέπει λίγο να κρυώσει για να μπει το αυγό και το τυρί. Μην τα παραλείψετε δίνουν έξτρα νοστιμιά.
  • Η μπόλικη σάλτσα, θα δώσει την απαραίτητη υγρασία στο ξερό ζυμαρικό και το ιδανικό υγρό περιβάλλον για να μαλακώσουν σωστά και να μην ξεραθούν στο ψήσιμο.
  • Μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα ή να χρησιμοποιήσετε απλά τριμμένες ντομάτες για ευκολία.
  • Χρειαζόμαστε αρκετή υγρασία για να ψηθούν σωστά και να γίνουν ζουμερά κι όχι στεγνά.

Δείτε επίσης: Mac and cheese με μπεσαμέλ χωρίς αυγά - Θα τα φτιάχνεις ξανά και ξανά

Κρέμα

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκέτη κρέμα γάλακτος ή κρέμα με γιαούρτι για ευκολία.

Τυριά

  • Συνήθως αυτό το φαγητά έχει μπόλικο τυρί και κυρίως κίτρινο τυρί που λιώνει για μεγαλύτερη απόλαυση. Όταν πρόκειται να πασπαλίσετε τυρί στην επιφάνεια καλύτερα να το κάνετε τα τελευταία δέκα λεπτά του ψησίματος. Προς το τέλος δηλαδή, για να μην καεί η κρούστα.

Ψήσιμο

  • Απαραίτητα σκεπάστε το ταψί με βουτυρωμένη λαδόκολλα που εφάπτεται στην επιφάνεια του φαγητού. Αν έχετε καπάκι καλύψτε το ταψί ή σφραγίστε την λαδόκολλα με λίγο αλουμινόχαρτο. Έτσι δημιουργούμε ένα προστατευμένο θερμό περιβάλλον, για να ψηθεί το ζυμαρικό και να ρουφήξει την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται χωρίς να φεύγουν οι ατμοί του φαγητού.
  • Σας προτείνω να ψήσετε στις αντιστάσεις που γίνεται πιο ήπιο ψήσιμο, ώστε να προλάβει το ζυμαρικό να βράσει στα υγρά του ταψιού και να μαλακώσει.
  • Αν ψήσετε σε αέρα χαμήλωσε την θερμοκρασία στους 160°C, ψήστε στην μεσαία σχάρα και μειώστε τον χρόνο ψησίματος κατά 10′. Πρέπει να ελέγχετε αν έχουν ψηθεί γιατί ο χρόνος ψησίματος είναι πάντα σχετικός. Αφού ψηθούν αφήστε τα σκεπασμένα για 10’ στον σβηστό φούρνο. Έτσι θα μαλακώσουν και θα ρουφήξουν όλη την νοστιμιά των υλικών.
  • Σε περίπτωση που ψήσετε σε αέρα, θέλω να ελέγχετε τακτικά τα υγρά του ταψιού. Μιας κι ο αέρας κάνει επιθετικό ψήσιμο και εξατμίζονται γρήγορα τα υγρά, δεν θα προλάβει να μαλακώσει σωστά το ζυμαρικό.
  • Τρώγονται πάντα ζεστά και ζουμερά μόλις ψηθούν.

argiro.gr