Η απόλυτη πασχαλινή συνταγή: Σιροπιαστό τσουρέκι, γεμιστό με σοκολάτα

"Λιώνει" στο στόμα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η απόλυτη πασχαλινή συνταγή: Σιροπιαστό τσουρέκι, γεμιστό με σοκολάτα

Το Πάσχα είναι κοντά και το Youweekly.gr σου προτείνει να αποθηκεύσεις κάπου την παρακάτω συνταγή! Για πολλούς, αυτό είναι το πιο απολαυστικό από όλα τα τσουρέκια. Πολύ γλυκό, πολύ σιροπιαστό, πολύ αγαπημένο!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το τσουρέκι

Για την ζύμη

  • 365 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 65ml γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 1 γρ. μαστίχα, τριμμένη
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 65 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 10 γρ. μαχλέπι, τριμμένο
  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
  • 65ml νερό
  • 23 γρ. μαγιά νωπή
  • 20ml ηλιέλαιο

Για την γέμιση

  • 100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. κόντιτα φρούτων
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 15ml λικέρ της αρεσκείας σας

Για το σιρόπι

  • 335 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250ml νερό

Για την επάλειψη

  • 1 κρόκο αυγού μεσαίου μεγέθους (20 γρ.)
  • 15ml νερό

Για το πασπάλισμα

  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η 5αστερη συνταγή για μηλόπιτα κέικ - Ανήκει στην πασίγνωστη Αμερικανίδα σεφ, Μάρθα Στιούαρτ

Η απόλυτη πασχαλινή συνταγή: Σιροπιαστό τσουρέκι, γεμιστό με σοκολάτα

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι. Ζεστάνετε ελαφρώς σε μια μεσαία κατσαρόλα το γάλα, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μαχλέπι. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Ρίξτε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ξεκινήστε το ζύμωμα με το γάντζο (εξάρτημα του μίξερ). Κατόπιν ενσωματώστε τη μαγιά, αφού τη διαλύσετε στο νερό. Αφήστε τη ζύμη σας να δουλευτεί στο μίξερ, προσθέστε το ηλιέλαιο και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Αποσύρετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, πλάστε τη με τα χέρια σας σε μια μπάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο σε ένα μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη.
  2. Σε ένα μπολ βάλτε το λικέρ και τις σταφίδες και αφήστε τις λίγο να μουλιάσουν. Στη συνέχεια προσθέστε την πραλίνα φουντουκιού, τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα κόντιτα φρούτων και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Κόψτε τη σε 3 κομμάτια βάρους 265 γρ. το καθένα και πλάστε τα σε κορδόνια. Ανοίξτε ελαφρά το κάθε κορδόνι με έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής και με ένα κουτάλι απλώστε τη γέμιση σε κάθε κορδόνι. Κλείστε τα κορδόνια και με ένα πινέλο αλείψτε τις άκρες τους με λίγο γάλα για να μην ανοίξουν στο φούσκωμα. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Πλέξτε προσεκτικά τα κορδόνια σε πλεξίδα και βάλτε τη στηφόρμα φτιάχνοντας ένα στεφάνι. Αφήστε το τσουρέκι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Φτιάξτε το σιρόπι. Βάλτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και βάλτε το σκεύος σε μέτρια φωτιά για 4΄, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπήστε με έναν αυγοδάρτη τον κρόκο με το νερό και με ένα πινέλο αλείψτε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίστε από πάνω τα αμύγδαλα.
  6. Ψήστε το τσουρέκι στους 180 °C στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 5΄. Στη συνέχεια χαμηλώστε στους 160 °C και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 30΄. Μόλις ψηθεί, αποσύρετε από το φούρνο, βγάλτε το με τη βοήθεια μιας σπάτουλας από τη φόρμα, τοποθετήστε το σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει τοποθετήστε το ανάποδα επάνω σε μια πιατέλα και τρυπήστε το σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα. Περιχύστε το τσουρέκι με το σιρόπι και αφήστε το να το απορροφήσει εντελώς. Γυρίστε το τσουρέκι, βάλτε το σε μια πιατέλα και μπορείτε να σερβίρετε.