Πάσχα στην πόλη: Η πιο λαχταριστή συνταγή για τσουρέκι με λευκή σοκολάτα

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Πάσχα στην πόλη: Η πιο λαχταριστή συνταγή για τσουρέκι με λευκή σοκολάτα

Το τζίντζερ πάει παντού, ακόμα και στο τσουρέκι και θα σου το αποδείξει περίτρανα η παρακάτω συνταγή που θα γίνει και η αγαπημένη σου για φέτος το Πάσχα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την ζύμη του τσουρεκιού

  • 275 γρ. αλεύρι σκληρό, για τσουρέκι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 15 γρ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 50ml γάλα πλήρες αγελαδινό
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
  • 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 2 γρ. μαστίχα, δάκρυ
  • 7,5 γρ. μαχλέπι σε σπόρους
  • 40 γρ. αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 50ml νερό
  • 17,5 γρ. μαγιά νωπή
  • 15ml ηλιέλαιο

Για την επάλειψη

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η 5αστερη συνταγή για μηλόπιτα κέικ - Ανήκει στην πασίγνωστη Αμερικανίδα σεφ, Μάρθα Στιούαρτ

  • 1 αυγό μεγάλου μεγέθους (60 γρ.)
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
  • 125ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Εκτέλεση

Συνταγή για τσουρέκι

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και το τζίντζερ. Ζεστάνετε ελαφρώς σε μια μεσαία κατσαρόλα το γάλα, τη μαστίχα, αφού την κοπανίσετε, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μαχλέπι αφού το κοπανίσετε. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Ρίξτε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Ξεκινήστε το ζύμωμα με το γάντζο (εξάρτημα του μίξερ) και προσθέστε τη μαγιά, αφού τη διαλύσετε πρώτα στο νερό. Αφήστε τη ζύμη σας να δουλευτεί στο μίξερ, προσθέστε το ηλιέλαιο και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  2. Αποσύρετε τη ζύμη από το μίξερ, πλάστε τη με τα χέρια σας σε μια μπάλα και αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο σε ένα μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη.
  3. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, χωρίστε τη σε 2 ίσα μέρη. Απλώστε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και
    πλάστε με τα χέρια σας κάθε μέρος σε κορδόνι πάχους 3 εκ. και μήκους περίπου 30-35 εκ. Πάρτε τα κορδόνια
    και κάντε ένα σταυρό. Πλέξτε το τσουρέκι πηγαίνοντας διαδοχικά αντίθετα τα κορδόνια προς την απέναντι πλευρά, ξεκινώντας από αυτό που είναι κάτω. Στο τελείωμα γυρίστε τις άκρες από κάτω και πιέστε ελαφρώς για να κολλήσουν μεταξύ τους.
  4. Στρώστε ένα παραλληλόγραμμο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάλτε επάνω το τσουρέκι. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπήστε με αυγοδάρτη το αυγό με το αλάτι και με ένα πινέλο αλείψτε το τσουρέκι. Αφήστε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο για μια τελευταία φορά.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Ψήστε το τσουρέκι στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C για 5΄. Κατόπιν χαμηλώστε το φούρνο στους 160 °C και ψήστε για ακόμα 25΄-30΄. Μόλις ψηθεί, αποσύρετε από το φούρνο, μεταφέρετέ το σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  6. Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια μεσαία κατσαρόλα και ζεστάνετέ τη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήστε την επικάλυψη να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Γλασάρετε το τσουρέκι περιχύνοντάς το με την επικάλυψη, μεταφέρετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.
Συμβουλή
  • Το τσουρέκι πρέπει να είναι κρύο και η επικάλυψη σε θερμοκρασία δωματίου.