Η πίτα που κάνει θραύση στη Βόρεια Ελλάδα - Δεν θέλει φύλλο, η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά

Απαραίτητα υλικά γιαούρτι και αμπελόφυλλα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η πίτα που κάνει θραύση στη Βόρεια Ελλάδα - Δεν θέλει φύλλο, η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά

Η πίτα με αμπελόφυλλα και γιαούρτι θεωρείται μια από τις πιο δροσερές και γευστικές της Βόρειας Ελλάδας και η γνωστή σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη μοιράζεται με τους αναγνώστες του Youweekly.gr τον τρόπο για να την φτιάξουν!

Αποθήκευσε τις οδηγίες γιατί σίγουρα θα τις χρειαστείς ξανά!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την πίτα

  • 3/4 κιλού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζ. τσαγ. ανθότυρο,πολτοποιημένο
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα (το πράσινο μέρος τους)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγ. καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι ψιλό
  • 2/3 φλιτζ. τσαγ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2/3 φλιτζ. τσαγ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πράσινο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι

Για το μοντάρισμα

  • 25-30 αμπελόφυλλα φρέσκα
  • 1/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Μαγεριά: Μούρλια το παραδοσιακό γλυκό ψυγείου από την Κω - Πως να το φτιάξεις σπίτι

Αυτή είναι η πίτα που κάνει θραύση στην Βόρεια Ελλάδα - Δεν θέλει φύλλο, η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C (αέρα). Σε μπολ, αναμείξτε το γιαούρτι με το καλαμποκάλευρο (ή το σιμιγδάλι) και το ανθότυρο με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τα κρεμμύδια, άνηθο, δυόσμο, πράσινο πιπέρι, αλάτι και ανακατέψτε καλά.
  2. Αλείψτε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και απλώστε σε πάτο και τοιχώματα τα μισά αμπελόφυλλα. Αλείψτε τα αμπελόφυλλα με ελαιόλαδο και αδειάστε στη φόρμα το μείγμα με το γιαούρτι. Σκεπάστε το μείγμα με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και αλείψτε με αρκετό ελαιόλαδο.
  3. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο χωρίς να το κολλήσετε στα πλάγια και ψήστε για 45΄ στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
  4. Αφήστε τη να κρυώσει για 10΄-15΄ πριν την κόψετε.
Έξυπνη ιδέα
  • Αν περισσέψουν αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα ελαφρώς, αφήστε να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Extra tip
  • Καθώς απλώνετε τα αμπελόφυλλα στη στρογγυλή φόρμα, προσέξτε να μη σκιστούν.