Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Το μυστικό στη γέμιση για να βγουν αφράτα - Πώς θα τυλίξετε σωστά το φύλλο για να μην ανοίξει στο μαγείρεμα

Η συνταγή της Αργυρώς

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Το μυστικό στη γέμιση για να βγουν αφράτα - Πώς θα τυλίξετε σωστά το φύλλο για να μην ανοίξει στο μαγείρεμα

Τα ντολαμαδάκια γιλαντζί είναι από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα φαγητά, τα οποία ταιριάζουν άψογα και σε ένα πασχαλινό τραπέζι. Μιας, λοιπόν, που οι γιορτές πλησιάζουν, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει τον πιο εύκολο τρόπο για να τα φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε!

Η πιο νόστιμη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 350 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε επίσης: Ψάρια: Τα λάθη που κάνουμε και χάνεται η νοστιμιά - Οι χρυσοί κανόνες της Αργυρώς για το σωστό ξεπάγωμα και την συντήρηση στην κατάψυξη

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα.

Το ρύζι

  • Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
  • Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι , για να παραμείνει σπυρωτό και ανακατεύουμε.

Η γέμιση

  • Ψιλοκοβουμε το ανηθο το δυόσμο και το μαϊντανό.
  • Κραταμε τα κοτσάνια τους θα μας χρειαστουν
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι για να βγουν νόστιμα.

TIP: Μια τρυφερή ψιλοκομμένη καρδιά μαρουλιού ή 1 ψιλοτριμμένο κολοκύθι στην γέμιση, θα τα κάνει πολύ αφράτα.

Το τύλιγμα

  • Παίρνουμε ένα στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε.
  • Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.
  • Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.

Δείτε επίσης: Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και γέμιση μούρλια - Η πασχαλινή συνταγή της Αργυρώς

Στην κατσαρόλα

  • Οταν τα τυλίξουμε όλα, στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.
  • Τοποθετούμε ανάμεσα τα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που βάλαμε στη γέμιση.
  • Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
  • Τα καλύπτουμε με σειρά αμπελόφυλλα.
  • Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
  • Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν και ανοίξουν.
  • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει,περίπου 2 φλ.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισόκρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή εναλλακτικά.

Πηγή: argiro.gr