Για αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα, αλλά θέλουν ένα υγιεινό επιδόρπιο ο Θανάσης Σταμούδης μοιράζεται μαζί μας την πιο λαχταριστή συνταγή, μια συνταγή που θα κάνει τους πάντες να παραμιλούν! 

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το frozen yogurt με πραλίνα και κομμάτια σοκολάτας

  • 50 γρ. δάκρυα σοκολάτας

Για το σορμπέ

  • 1 κιλό γιαούρτι (10% λιπαρά)
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι

Για την πραλίνα αμυγδάλου

  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Θα τρέχουν τα σάλια σε όλους: Υγιεινό γλυκό ψυγείου με πραλίνα αμυγδάλου και κομμάτια σοκολάτας

  1. Φτιάξτε το σορμπέ. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε την κρυσταλλική ζάχαρη με το μέλι και τοποθετήστε τη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Τοποθετήστε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2.  Αφήστε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια αδειάστε το στον κάδο της παγωτομηχανής και παγώστε το σορμπέ, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βάλτε ένα άδειο μπολ στην κατάψυξη και όταν το σορμπέ σας πήξει, αδειάστε το στο παγωμένο μπολ και φυλάξτε το στην κατάψυξη, καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη.
  3. Φτιάξτε την πραλίνα αμυγδάλου. Προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα στους 160 °C. Αδειάστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί διαστάσεων 25 χ 35 εκ., βάλτε το στη μεσαία σχάρα του φούρνου και καβουρντίστε τα για 10΄-15΄. Βγάλτε τα αμύγδαλα από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη. Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξ τε 30 γρ. ζάχαρη. Μόλις γίνει ελαφριά καραμέλα, προσθέστε σε δύο δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη καραμελώσει, προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί διαστάσεων 25 x 35 εκ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, απλώστε κατευθείαν την καραμέλα στο αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τη να κρυώσει.
  5. Κατόπιν βάλτε τη μισή ποσότητα στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τη μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Σπάστε την υπόλοιπη καραμέλα με τα χέρια σας σε χοντρά κομμάτια. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ μαζί με την κρέμα και φυλάξτε την πραλίνα στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
  6. Μοντάρετε το frozen yogurt. Αφαιρέστε το σορμπέ από την κατάψυξη, αφήστε το λίγο να μαλακώσει και χτυπήστε το στο μπλέντερ για 1΄-2΄, ώστε να αποκτήσει πιο κρεμώδη υφή. Μοιράστε το σε ποτήρια της αρεσκείας σας, γαρνίρετε με την πραλίνα αμυγδάλου και τα δάκρυα σοκολάτας και σερβίρετε.
Extra tip: 

Μπορείτε αντί να φτιάξετε πραλίνα αμυγδάλου να χρησιμοποιήσετε έτοιμη πραλίνα φουντουκιού.