Η σπεσιαλιτέ του Σαββατοκύριακου: Λαχταριστό και μαλακό εξοχικό για όλη την οικογένεια

Μια εύκολη συνταγή

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η σπεσιαλιτέ του Σαββατοκύριακου: Λαχταριστό και μαλακό εξοχικό για όλη την οικογένεια

Στην καρδιά της ελληνικής κουζίνας βρίσκεται η παράδοση και η αγάπη για το καλό φαγητό. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα, που ενσωματώνει αυτή την παράδοση, είναι το εξοχικό. Το εξοχικό, με τις ρίζες του να χάνονται στα βάθη των αιώνων, είναι μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, γεμάτη αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν παλιές οικογενειακές συγκεντρώσεις και καλοκαίρια στο χωριό.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε βήμα προς βήμα πώς να ετοιμάσετε αυτό το λαχταριστό πιάτο, φέρνοντας λίγο από την ελληνική επαρχία στο τραπέζι σας. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά μιας συνταγής που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους και να δημιουργήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη.

Τι θα χρειαστείς για το εξοχικό

Δείτε επίσης: Κοτόπουλο ινούμιντο με κρασί και πουρέ - Πως να φτιάξεις μόνη σου σπίτι την Ιταλική αυτή συνταγή

  • 1 κιλό κατσίκι, μπούτι
  • 1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο
  • 10 πατάτες μικρές στρογγυλές, ολόκληρες
  • 5 κρεμμύδια ξερά μικρά, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδου
  • ½ φλιτζ. τσαγ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 120 γρ. φέτα
  • 4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 5 κ.γ. ρίγανη
  • 5 φύλλα κρούστας
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Εξοχικό συνταγή

  1. Αφαιρέστε το κρέας από το κόκαλο και βεβαιωθείτε ότι το ψαχνό έχει το βάρος που απαιτεί η συνταγή (1 κιλό). Κόψτε το κατσίκι σε 5 μερίδες και αλατοπιπερώστε το.
  2. Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα το 1/3 του βουτύρου και σοτάρετε τις μερίδες του κρέατος μαζί με τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, τις σκελίδες του σκόρδου και τις πατάτες ολόκληρες. Αφού ροδίσουν ελαφρά, κατεβάστε τα από τη φωτιά και βγάλτε τα για λίγο σε μια πιατέλα, ώστε να μην είναι πολύ ζεστά.
  3. Αλείψτε ένα μεγάλο ταψί με το ελαιόλαδο, λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και κόψτε τη φέτα σε 5 κομμάτια. Στη συνέχεια πάρτε ένα φύλλο κρούστας, ανοίξτε το και αλείψτε το με βούτυρο. Βάλτε πάνω του ένα κομμάτι κατσίκι, δύο πατατούλες, ροδέλες κρεμμυδιού, μία σκελίδα σκόρδου και ένα κομμάτι φέτας. Πασπαλίστε με το 1/5 από το τριμμένο κεφαλοτύρι και λίγη ρίγανη.
  4. Τυλίξτε τα υλικά με το φύλλο και διπλώστε το φτιάχνοντας ένα πακετάκι σαν φάκελο. Συνεχίστε κάνοντας το ίδιο και για τις άλλες τέσσερις μερίδες. Τοποθετήστε τα πακετάκια στο ταψί και αλείψτε τα εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήστε τα στη μεσαία σχάρα προθερμασμένου φούρνου στους 180 °C στον αέρα, για 50΄-60΄. Αποσύρετε από το φούρνο και σερβίρετε το εξοχικό ζεστό.

Tip

Τοποθετήστε τα υλικά στη μια άκρη του φύλλου. Έτσι θα διπλώσετε το πακετάκι του εξοχικού πιο εύκολα, καλύπτοντας καλύτερα με το υπόλοιπο φύλλο.