Γευτείτε... Κρήτη: Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για αυθεντικά λυχναράκια

Ένα γλυκό που συνδυάζει γεύση και παράδοση μαζί

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Γευτείτε... Κρήτη: Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για αυθεντικά λυχναράκια

Τα κρητικά λυχναράκια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα γλυκίσματα της Κρήτης, που κουβαλούν μέσα τους τη γεύση και την παράδοση του νησιού. Αυτά τα μικρά, αρωματικά γλυκίσματα, φτιαγμένα από ζύμη και γεμισμένα με πλούσιο, γλυκό μείγμα μυζήθρας, συνδυάζουν την απλότητα των συστατικών με την πολυπλοκότητα της γεύσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας μια παραδοσιακή συνταγή για κρητικά λυχναράκια, που θα σας ταξιδέψει στις όμορφες γωνιές της Κρήτης και θα σας προσφέρει μια γλυκιά γεύση από τον κρητικό πολιτισμό. Από την προετοιμασία της ζύμης μέχρι το ψήσιμο, κάθε βήμα της διαδικασίας είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε με την κρητική κουζίνα και να φέρετε ένα κομμάτι της στο δικό σας τραπέζι.

Ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε αυτά τα λυχναράκια και να απολαύσετε την αυθεντική γεύση της Κρήτης

  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για επάλειψη
  • 5-10 γρ. κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα

Για τη ζύμη

  • 240ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 2,5 γρ. σόδα μαγειρική
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 240ml γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανθότυρο ανάλατο, θρυμματισμένο
  • 2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.)
  • 15 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για την επάλειψη

  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
  • (50 γρ.), χτυπημέν

Εκτέλεση

Κρητικά λυχναράκια

Δείτε επίσης: Τέτοιο πράγμα δεν έχετε ξαναφάει: Ανάποδο κέικ με μανταρίνια και κρέμα τυριού

  1. Φτιάξτε τη ζύμη. Ρίξτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τη μαγειρική σόδα που έχετε ήδη διαλύσει σε ένα μπολ με το γάλα, και στη συνέχεια τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά το αλεύρι. Δουλέψτε το μείγμα με το χέρι σας, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί να προσθέσετε υγρά βάλτε λίγο γάλα, ενώ αν χρειαστείτε περισσότερα στερεά υλικά λίγο ακόμα αλεύρι.
  2. Φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα άλλο μπολ ρίξτε το ανθότυρο θρυμματισμένο, τους κρόκους, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και με έναν πλάστη ζαχαροπλαστικής ανοίξτε τα σε λεπτά φύλλα, πάχους περίπου 1-2 εκ. Κόψτε κάθε φύλλο σε δίσκους διαμέτρου 6-7 εκ. με ένα κουπ πατ αντίστοιχης διαμέτρου ή με το χείλος ενός φλιτζανιού.
  4. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάλτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση και κλείστε τα λυχναράκια «τσιμπώντας» προς τα μέσα και επάνω τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λυχναράκι που να κρατάει μέσα τη γέμιση. Αν θέλετε μπορείτε να τα διπλώσετε δίνοντάς τους τριγωνικό σχήμα και να καλυφθεί σχεδόν ολόκληρη η γέμιση.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
  6. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγο βούτυρο μια λαμαρίνα φούρνου και αραδιάστε εκεί τα λυχναράκια. Χτυπήστε σε ένα βαθύ πιάτο το αυγό με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείψτε την επιφάνεια σε κάθε λυχναράκι. Πασπαλίστε με λίγη κανέλα και ψήστε τα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30΄-40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
  7. Αποσύρετε από το φούρνο, μεταφέρετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.