Ένα από τα γλυκά που δεν πρέπει να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι αυτός ο λαχταριστός και αφράτος κορμός από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με πολλή σοκολάτα. Πρόκειται για μια συνταγή που είναι έτοιμη σε 27 λεπτά.
Πως να φτιάξεις τον κορμό σοκολάτας
Υλικά
- 60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
- 30 γραμ. κακάο κοσκινισμένο
- 60 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 2 πρέζες αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
- 100 γραμ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 300 γραμ. κρέμα γάλακτος (κρύα- 35% λιπαρά)
- 1 κουταλιά άχνη (ή κατά βούληση)
- Για το σερβίρισμα
- καρούλια σοκολάτας
- κόκκινα φρούτα
Δείτε επίσης: Το πιο viral γλυκό των τελευταίων ημερών – Chinnamon rolls με μόνο 5 υλικά
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πρώτα την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη, μέχρι να φτάσει στο σημείο να στέκεται.
- Τη διατηρούμε στο ψυγείο για να γεμίσουμε τον κορμό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C, στον αέρα (θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα).
- Βουτυρώνουμε το μεγάλο ρηχό ταψί της κουζίνας και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του χαρτιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με το κακάο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σε ένα μέτριο μπολ, πάνω σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τους κρόκους, τα αυγά και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει το μίγμα χλιαρό και τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρουν απαλό ανοιχτόχρωμο χρώμα, να πυκνώσουν και να κρεμώσουν, περίπου για 3-4 λεπτά.
- Τέλος, κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα και απαλά ανακατεύουμε με μαρίζ.
- Στο πλάι ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και από κάτω προς τα πάνω και αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με μία σπάτουλα, δίνοντας στο παντεσπάνι παραλληλόγραμμο σχήμα, με διαστάσεις περίπου 30χ40 εκατοστά.
- Ψήνουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι που θα το αγγίζουμε και το παντεσπάνι θα επανέρχεται.
- Όσο ψήνεται το παντεσπάνι απλώνουμε μία καθαρή πετσέτα στον πάγκο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κακάο.
- Αμέσως μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε με προσοχή στην πετσέτα.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με προσοχή.
- Όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω στη σχάρα.
- Όταν κρυώσει τελείως και έχει πάρει το σχήμα ρολού, ξετυλίγουμε την πετσέτα και απλώνουμε σε στρώση τη σαντιγί.
- Με τη βοήθεια της πετσέτας ή με λαδόκολλα, το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Γαρνίρουμε τον αφράτο κορμό με καρούλια σοκολάτας και κόκκινα φρούτα.