Ένα από τα γλυκά που δεν πρέπει να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι αυτός ο λαχταριστός και αφράτος κορμός από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με πολλή σοκολάτα. Πρόκειται για μια συνταγή που είναι έτοιμη σε 27 λεπτά.

Πως να φτιάξεις τον κορμό σοκολάτας

Υλικά

  • 60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
  • 30 γραμ. κακάο κοσκινισμένο
  • 60 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 100 γραμ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 300 γραμ. κρέμα γάλακτος (κρύα- 35% λιπαρά)
  • 1 κουταλιά άχνη (ή κατά βούληση)
  • Για το σερβίρισμα
  • καρούλια σοκολάτας
  • κόκκινα φρούτα

Δείτε επίσης: Το πιο viral γλυκό των τελευταίων ημερών – Chinnamon rolls με μόνο 5 υλικά

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε πρώτα την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη, μέχρι να φτάσει στο σημείο να στέκεται.
  • Τη διατηρούμε στο ψυγείο για να γεμίσουμε τον κορμό.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C, στον αέρα (θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα).
  • Βουτυρώνουμε το μεγάλο ρηχό ταψί της κουζίνας και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του χαρτιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με το κακάο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Σε ένα μέτριο μπολ, πάνω σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τους κρόκους, τα αυγά και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει το μίγμα χλιαρό και τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρουν απαλό ανοιχτόχρωμο χρώμα, να πυκνώσουν και να κρεμώσουν, περίπου για 3-4 λεπτά.
  • Τέλος, κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα και απαλά ανακατεύουμε με μαρίζ.
  • Στο πλάι ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και από κάτω προς τα πάνω και αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  • Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με μία σπάτουλα, δίνοντας στο παντεσπάνι παραλληλόγραμμο σχήμα, με διαστάσεις περίπου 30χ40 εκατοστά.
  • Ψήνουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι που θα το αγγίζουμε και το παντεσπάνι θα επανέρχεται.
  • Όσο ψήνεται το παντεσπάνι απλώνουμε μία καθαρή πετσέτα στον πάγκο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κακάο.
  • Αμέσως μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε με προσοχή στην πετσέτα.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με προσοχή.
  • Όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω στη σχάρα.
  • Όταν κρυώσει τελείως και έχει πάρει το σχήμα ρολού, ξετυλίγουμε την πετσέτα και απλώνουμε σε στρώση τη σαντιγί.
  • Με τη βοήθεια της πετσέτας ή με λαδόκολλα, το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Γαρνίρουμε τον αφράτο κορμό με καρούλια σοκολάτας και κόκκινα φρούτα.

argiro.gr