Η Πρωτοχρονιά είναι μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του χρόνου, όπου η οικογένεια και οι φίλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να μοιραστούν όμορφες στιγμές και εκλεκτές γεύσεις. Αν ψάχνετε για ένα πιάτο που να συνδυάζει τη γιορτινή ατμόσφαιρα με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, τότε το χοιρινό με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη είναι η ιδανική επιλογή.
Η πλούσια, γλυκόξινη σάλτσα από δαμάσκηνα και μαυροδάφνη δένει αρμονικά με το τρυφερό χοιρινό, δημιουργώντας ένα πιάτο που εντυπωσιάζει με την πολυπλοκότητα και την ισορροπία των γεύσεων. Η Πρωτοχρονιά φέτος, θα έχει τη γεύση της επιτυχίας!
Για το χοιρινό με δαμάσκηνα και βερίκοκα θα χρειαστείς:
- 3 κομμάτι/ια ψαρονέφρι (περίπου 1 κιλό)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κλων. δεντρολίβανο
- 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 10 βερίκοκα αποξηραμένα
- 1/4 φλ. μπαλσάμικο
- 1½ φλ. μαυροδάφνη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση

- Πρώτα ζεσταίνουμε την μαυροδάφνη σε μικρή κατσαρόλα και την αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκκα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα αποξηραμένα φρούτα για 10 λεπτά στο ζεστό κρασί.
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες (μενταγιόν) το ψαρονέφρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
- Ροδίζουμε το ψαρονέφρι για 2΄ από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
- Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
- Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαυροδάφνη.
- Σιγοβράζουμε 10΄ έχοντας το τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά να γλασάρει (να κάνει χοντρές φουσκάλες), να γίνει σαν σιρόπι η σάλτσα.
Αν ψάχνετε και κάτι σε γλυκό, ρίξτε μια ματιά εδώ!
Ευχαριστούμε το Argiro.gr