Η σοκολατόπιτα είναι ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και δύσκολα κανείς αντιστέκεται στην υγρή σοκολάτα που τρέχει σε κάθε κουταλιά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν, μας δίνει την συνταγή που ακολουθούν οι επαγγελματίες!
Πως να φτιάξετε την σοκολατόπιτα
Δείτε επίσης: Παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς σε 10 λεπτά
Υλικά
- 180 γρ. αλεύρι (1¼ φλ.)
- 180 γρ. ζάχαρη (3/4 φλ.)
- 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 1 βανίλια
- 240 γρ. γάλα (ή 1 φλ. φυτικό γάλα)
- 50 γρ. βούτυρο (ή φυτικό βούτυρο)
- Λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί
Για το πασπάλισμα
- 1 φλ. ζάχαρη
- 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
- 1⅓ φλ. βραστό νερό
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει ελαφρά.
- Προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ.
Μίγμα
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά.
- Το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια.
- Τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
- Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή.
Στο ταψί
- Αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο με ένα κουτάλι.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια
- Περιχύνουμε σιγά-σιγά την επιφάνεια της µε το βραστό νερό.
- Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο ψήνεται και σταθεροποιείται, τα υπόλοιπα υλικά μετατρέπονται σε ένα υγρό που ποτίζει όλο το γλυκό.
Ψήσιμο
- Ψήνουμε στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα για 35 με 40 λεπτά περίπου.
- Είναι έτοιμη όταν αγγίζοντας με το δάχτυλο την επιφάνειά της είναι μεν αφράτη αλλά έχει σταθεροποιηθεί και δεν τρέμει.
Σερβίρισμα
- Σερβίρεται την με κουτάλα όσο είναι ακόμα ζεστή και τρέχει.