Η σοκολατόπιτα είναι ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και δύσκολα κανείς αντιστέκεται στην υγρή σοκολάτα που τρέχει σε κάθε κουταλιά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν, μας δίνει την συνταγή που ακολουθούν οι επαγγελματίες!

Πως να φτιάξετε την σοκολατόπιτα

Δείτε επίσης: Παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς σε 10 λεπτά

Υλικά

  • 180 γρ. αλεύρι (1¼ φλ.)
  • 180 γρ. ζάχαρη (3/4 φλ.)
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 240 γρ. γάλα (ή 1 φλ. φυτικό γάλα)
  • 50 γρ. βούτυρο (ή φυτικό βούτυρο)
  • Λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί

Για το πασπάλισμα

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1⅓ φλ. βραστό νερό

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε το‏ βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει ελαφρά.
  • Προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ.

Μίγμα

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά.
  • Το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια.
  • Τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
  • Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή.

Στο ταψί

  • Αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο με ένα κουτάλι.
  • Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια
  • Περιχύνουμε σιγά-σιγά την επιφάνεια της µε το βραστό νερό.
  • Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο ψήνεται και σταθεροποιείται, τα υπόλοιπα υλικά μετατρέπονται σε ένα υγρό που ποτίζει όλο το γλυκό.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα για 35 με 40 λεπτά περίπου.
  • Είναι έτοιμη όταν αγγίζοντας με το δάχτυλο την επιφάνειά της είναι μεν αφράτη αλλά έχει σταθεροποιηθεί και δεν τρέμει.

Σερβίρισμα

  • Σερβίρεται την με κουτάλα όσο είναι ακόμα ζεστή και τρέχει.

argiro.gr