Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε την πιο νόστιμη σπιτική αμυγδαλόπιτα. Η συνταγή αυτή έρχεται από την Κεφαλονιά κα συγκεκριμένα από την κυρία Μέλπω Ζεπάτου από το χωριό Βαρύ του δήμου Ερίσου. Θα μυρίσει όλο το σπίτι!

Η συνταγή από την παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα

Υλικά

  • 13 αυγά χωρισμένα κρόκο από ασπράδι
  • 14 κ.σ. γεμάτες «κούλουμες» φριγανιά
  • 14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 14 κ.σ. αμύγδαλο με φλούδα ψιλοκομμένο (όχι σκόνη)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες
  • ¼ φλ. λικέρ αμαρέτο

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. νερό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Λίγα γαρύφαλλα
  • Χυμός λεμονιού και ½ φλούδα

Δείτε επίσης: Υγρή σοκολατόπιτα του 10λεπτου – Πώς θα βγει ρευστή στη μέση

Αμυγδαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το αμύγδαλο και τη φρυγανιά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
  • Διαλύουμε το μπέικιν στο λικέρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Με καθαρό μίξερ και σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα.
  • Εναλλάξ ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, την μαρέγκα, τη φρυγανιά και το αμύγδαλο. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι αναδιπλώνουμε το μείγμα.
  • Την βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, στην κάτω σχάρα.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5′.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό περιχύνοντας σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε.
  • Τα υλικά για παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μετρούνται με κουτάλια «κούλουμα» δηλαδή με κουταλιές γεμάτες.

argiro.gr