Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε την πιο νόστιμη σπιτική αμυγδαλόπιτα. Η συνταγή αυτή έρχεται από την Κεφαλονιά κα συγκεκριμένα από την κυρία Μέλπω Ζεπάτου από το χωριό Βαρύ του δήμου Ερίσου. Θα μυρίσει όλο το σπίτι!
Η συνταγή από την παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα
Υλικά
- 13 αυγά χωρισμένα κρόκο από ασπράδι
- 14 κ.σ. γεμάτες «κούλουμες» φριγανιά
- 14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
- 14 κ.σ. αμύγδαλο με φλούδα ψιλοκομμένο (όχι σκόνη)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 βανίλιες
- ¼ φλ. λικέρ αμαρέτο
Για το σιρόπι
- 2 φλ. νερό
- 1½ φλ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Λίγα γαρύφαλλα
- Χυμός λεμονιού και ½ φλούδα
Δείτε επίσης: Υγρή σοκολατόπιτα του 10λεπτου – Πώς θα βγει ρευστή στη μέση

Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το αμύγδαλο και τη φρυγανιά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
- Διαλύουμε το μπέικιν στο λικέρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Με καθαρό μίξερ και σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα.
- Εναλλάξ ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, την μαρέγκα, τη φρυγανιά και το αμύγδαλο. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι αναδιπλώνουμε το μείγμα.
- Την βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, στην κάτω σχάρα.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5′.
- Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό περιχύνοντας σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε.
- Τα υλικά για παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μετρούνται με κουτάλια «κούλουμα» δηλαδή με κουταλιές γεμάτες.