Μια πρωτότυπη μαρμελάδα μήλου με ευδιάκριτη την ξεχωριστή γεύση της βανίλιας.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την μαρμελάδα

  • 750 γρ. μήλα 150ml νερό
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. πηκτίνη
  • 1 φασόλι βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C, στον αέρα.

Σπιτική μαρμελάδα μήλου
  1. Πλύνετε καλά τα μήλα, αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και τοποθετήστε τα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 25 x 35 εκ. Βάλτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε τα μήλα στους 170 °C στον αέρα για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε το ταψί από το φούρνο, αφήστε τα μήλα να κρυώσουν ελαφρώς, μέχρι να μπορείτε να τα πιάσετε, και με ένα αιχμηρό μαχαίρι ξεφλουδίστε τα και αφαιρέστε τους σπόρους από το εσωτερικό τους. Κρατήστε μόνο τη σάρκα τους και βάλτε τη στο μπλέντερ. Πολτοποιήστε τη μέχρι να έχετε έναν λείο πουρέ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε με ένα κουτάλι τα δύο είδη ζάχαρης και την πηκτίνη. Χαράξτε με ένα αιχμηρό μαχαίρι το φασόλι της βανίλιας και ξύστε τους σπόρους από το εσωτερικό του. Βάλτε τους σε μια μεσαία κατσαρόλα μαζί με τον πουρέ μήλου και το νερό. Τοποθετήστε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση. Προσθέστε το μείγμα ζάχαρης-πηκτίνης και συνεχίστε το βράσιμο για 3΄-4΄ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η μαρμελάδα να αρχίσει να πήζει.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε τη μαρμελάδα σε 2 γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα χωρητικότητας 450ml. Διατηρήστε τη στο ψυγείο και σερβίρετέ τη επάνω σε φρυγανιές ή κρουασάν βουτύρου στο πρωινό σας

Συμβουλή

Αν δεν έχετε μπλέντερ μπορείτε να περάσετε τη σάρκα των μήλων από το μύλο του πουρέ.

Αν ψάχνεις και μια εύκολη αλμυρή συνταγή για γρήγορο σνακ, ρίξε μια ματιά εδώ.