Έχετε όρεξη για γλυκό, αλλά βαριέστε να επενδύσετε πολύ χρόνο και κόπο στο να φτιάξετε ένα; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για πάστα ταψιού σοκολατίνα με απλά υλικά και χωρίς μίξερ. Θα χρειστείτε μόνο ένα ταψί, ένα τηγάνι και ένα κόσκινο και το γλυκό θα βγει τόσο ακαταμάχητο που θα λιώνει στο στόμα!
Δείτε επίσης: Τυρόπιτα στο τηγάνι του 5λεπτου: Τα μυστικά για να βγει τραγανή τόσο όσο
Υλικά
Για τη βάση
- 40 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
- 150 γρ. ζάχαρη μαύρη (ή άλλη ζάχαρη)
- 150 γρ. ξινόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα με λίγες σταγόνες λεμονιού
- 150 γρ. ρόφημα καφέ χλιαρό (φίλτρου ή στιγμιαίο)
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. κακάο
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη
- 35 γρ. κακάο
- 35 γρ. κορν φλάουρ
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 300 γρ. γάλα
- 4 κρόκους από μεγάλα αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη μαύρη (ή άλλη ζάχαρη)
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
- 100 γρ. τρούφα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάση
- Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια, να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει η πρωτεΐνη βουτύρου. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ ανάδευσης το λάδι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξινόγαλο ή το γάλα, το νερό ή τον καφέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύομε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί 20 x 30 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά.
- Είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και ξεκολλήσει στα πλαϊνά και βγαίνει στεγνή από ζύμη η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα.
Επικάλυψη
- Κοσκινίζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το κακάο και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
- Δουλεύουμε το μείγμα με το σύρμα προσθέτοντας παράλληλα την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να μη βλέπουμε κόμπους κακάο και να διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους να σπάσουν τελείως και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κακάο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
- Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να πυκνώσει ανακατεύοντας διαρκώς.
- Μόλις δέσει, την αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας να λιώσει όσο είναι ζεστή. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, μπορούμε να την περάσουμε από λεπτή σήτα ώστε να αποφύγουμε τυχόν κόμπους.
- Όπως είναι ζεστό το μείγμα, περιχύνουμε την κρύα βάση στο ταψί και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Πασπαλίζουμε με τρούφα όλη την επιφάνεια της πάστας ταψιού σοκολατίνα και την παγώνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr