Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, αν ψάχνετε ένα εύκολο γλυκό για τους καλεσμένους ή ένα γλυκό που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα με ό,τι θα περισσέψει από το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Καριόκες με τσουρέκι είναι η λύση, από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!
Πώς θα φτιάξετε καριόκες με τσουρέκι
Υλικά
- 200 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε (6 φέτες)
- 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 20 γρ. κακάο άγλυκο
- 30 γρ. κονιάκ ή ρούμι
- Για την επικάλυψη
- 350 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Δείτε επίσης: Γεμιστά μελομακάρονα – Η συνταγή της Αργυρώς για “απογείωση” της γεύσης
Εκτέλεση
- Χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια βασιλόπιτας που έχουν περισσέψει.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό.
- Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ για τις καριόκες με τσουρέκι.
- Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ ή ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα τη βασιλόπιτα που περίσσεψε.
- Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη.
- Το μείγμα πρέπει να πλάθεται.
- Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.
- Βάζουμε το μείγμα σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού.
- Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό.
- Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες.
- Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα.
- Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
- Με δυο πιρούνια βγάζουμε μια μια τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
- Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικές.
Μυστικά
- Μπορείτε να φτιάξετε καριόκες με μπαγιάτικο ψωμί, κέικ, φρυγανιές, μπισκότα. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για καριόκες με μπαγιάτικο κέικ που περίσσεψε.
- Το καρύδι μην το κάνετε σκόνη. Απλά κόψτε το στο μπλέντερ με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να μην γίνει σκόνη. Να έχει κομματάκια ψιλά.
Πηγή: argiro.gr