Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, αν ψάχνετε ένα εύκολο γλυκό για τους καλεσμένους ή ένα γλυκό που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα με ό,τι θα περισσέψει από το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Καριόκες με τσουρέκι είναι η λύση, από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Πώς θα φτιάξετε καριόκες με τσουρέκι

Υλικά

  • 200 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε (6 φέτες)
  • 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 20 γρ. κακάο άγλυκο
  • 30 γρ. κονιάκ ή ρούμι
  • Για την επικάλυψη
  • 350 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

Δείτε επίσης: Γεμιστά μελομακάρονα – Η συνταγή της Αργυρώς για “απογείωση” της γεύσης

Εκτέλεση

  • Χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια βασιλόπιτας που έχουν περισσέψει.
  • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό.
  • Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ για τις καριόκες με τσουρέκι.
  • Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ ή ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα τη βασιλόπιτα που περίσσεψε.
  • Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη.
  • Το μείγμα πρέπει να πλάθεται.
  • Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού.
  • Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό.
  • Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες.
  • Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα.
  • Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
  • Με δυο πιρούνια βγάζουμε μια μια τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
  • Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικές.

Μυστικά

  • Μπορείτε να φτιάξετε καριόκες με μπαγιάτικο ψωμί, κέικ, φρυγανιές, μπισκότα. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για καριόκες με μπαγιάτικο κέικ που περίσσεψε.
  • Το καρύδι μην το κάνετε σκόνη. Απλά κόψτε το στο μπλέντερ με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να μην γίνει σκόνη. Να έχει κομματάκια ψιλά.

Πηγή: argiro.gr