Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που όσο μεγαλώνουμε εκτιμάμε και ζητάμε περισσότερο. Με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία δεν έχει αυγολέμονο αλλά κιμά και μπεσαμέλ, θα μάθετε να τους φτιάχνε πανεύκολα και γρήγορα!
Πώς θα φτιάξετε λαχανοντολμάδες χωρίς αυγολέμονο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
- 1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 500 gr κιμά
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1 φλ. ρύζι καρολινα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. νερό
- Αλάτι
- Λευκό τριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι, (χυμός)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- 50 ml ελαιόλαδο
- 50 gr αλεύρι
- 700 ml ζωμό
- 2 κρόκους αυγών
- 1 λεμόνι ζουμερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Δείτε επίσης: Μαμαδίστικο κατσικάκι φρικασέ – Το μυστικό για να μη λιώσουν τα χόρτα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.
- Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15’, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
- Βγάζουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
- Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Τους περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αν έχουμε κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
ΚΡΕΜΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και αφήνουμε να πήξει σαν κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, με σύρμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Βγάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα, τους τοποθετούμε σε σειρά σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7 λεπτά σε δυνατό γκριλ, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε σε πιατέλα και απλώς να περιχύσουμε με τη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι, όπως και να τους κάνετε.
Πηγή: argiro.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
">
">
">
">
">
">
">