Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που όσο μεγαλώνουμε εκτιμάμε και ζητάμε περισσότερο. Με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία δεν έχει αυγολέμονο αλλά κιμά και μπεσαμέλ, θα μάθετε να τους φτιάχνε πανεύκολα και γρήγορα!

Πώς θα φτιάξετε λαχανοντολμάδες χωρίς αυγολέμονο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ

  • 1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 gr κιμά
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλ. ρύζι καρολινα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Λευκό τριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι, (χυμός)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 gr αλεύρι
  • 700 ml ζωμό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 λεμόνι ζουμερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Δείτε επίσης: Μαμαδίστικο κατσικάκι φρικασέ – Το μυστικό για να μη λιώσουν τα χόρτα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.
  • Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15’, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
  • Βγάζουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  • Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.
  • Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
  • Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  • Τους περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν έχουμε κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
  • Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

ΚΡΕΜΑ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και αφήνουμε να πήξει σαν κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, με σύρμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Βγάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα, τους τοποθετούμε σε σειρά σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7 λεπτά σε δυνατό γκριλ, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε σε πιατέλα και απλώς να περιχύσουμε με τη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι, όπως και να τους κάνετε.

Πηγή: argiro.gr

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας!