Ο Jamie Oliver είναι από τους πιο αγαπημένους σεφ της Βρετανίας, με τις συνταγές του να γίνονται ανάρπαστες, αφού κάθε πιάτο που προτείνει είναι μια ωδή… στη γαστονομία και τη γευσιγνωσία! Μετά την ανακάλυψη ότι το αγαπημένο γλυκό της Κέιτ Μίντλετον είναι μια παραδοσιακή πουτίγμα με καραμέλα, ιδανικό επιδόρπιο για τα Χριστούγεννα, μπορείς κι εσύ να δοκιμάσεις την πρότασή του, για να απολαύσεις το πιο νόστιμο βρετανικό γλυκό στις γιορτές με τις οδηγίες του Jamie Oliver.
O πρώην σεφ της βασιλικής οικογένειας, Darren Watson, αποκάλυψε πως το λατρεμένο γλυκό της πριγκίπισσας της Ουαλίας είναι το περίφημο sticky toffee pudding, μια πουτίγκα καραμέλας που συνοδεύεται με παγωτό ή σαντιγί. Κι επειδή γιορτές πλησιάζουν, δες στη συνέχεια τη συνταγή που προτείνει ο Jamie Oliver, για να τη δοκιμάσεις κι εσύ τα Χριστούγεννα.
Ο Jamie Oliver φτιάχνει πουτίγκα καραμέλας
“Ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά επιδόρπια, φτιαγμένο σε ταψάκι για περισσότερη ευκολία”, λέει ο Jamie Oliver για την πουτίγκα καραμέλας και μας δίνει τη συνταγή.
Υλικά
- 2 φακελάκια τσαγιού Earl Grey
- 200 γρ χουρμάδες
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- ½ μοσχοκάρυδο
- 350 γρ ανάλατο βούτυρο, συν επιπλέον για το άλειμμα
- 350 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
- 350 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
- 350 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 μεγάλα αβγά
- 50 ml ουίσκι
- 300 ml κρέμα γάλακτος
* * Μπορείς να αντικαταστήσεις το αλκοόλ με χυμό πορτοκαλιού ή να το παραλείψεις εντελώς.
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C. Βράζετε τα φακελάκια του τσαγιού σε 175 ml νερό, ξεφλουδίζετε και προσθέτετε τους χουρμάδες, ανακατεύετε με τη σόδα και αφήνετε για 10 λεπτά.
- Αφαιρέστε τα φακελάκια τσαγιού και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στο μίξερ. Προσθέστε την κανέλα και το τζίντζερ, τρίψτε το μοσχοκάρυδο, προσθέστε 175 γρ από το βούτυρο και 175 γρ από κάθε ζάχαρη, όλο το αλεύρι και τα αβγά και μετά ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αλείφουμε ένα ταψί 20 εκ. x 30 εκ. με βούτυρο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της πουτίγκας και στη συνέχεια ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά.
- Για να φτιάξετε τη σάλτσα καραμέλας, βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη (μαύρη και λευκή) σε ένα μικρό τηγάνι, μαζί με το ουίσκι. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να έχετε μια γυαλιστερή υφή, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την κρέμα.
- Μόλις βγει η πουτίγκα από τον φούρνο, περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα καραμέλας, σερβίροντας την υπόλοιπη στο πλάι. Μπορείτε να σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί.