Ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι οι πατάτες βουτύρου. Πρόκειται για μια συνταγή πολύ εύκολη που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και ταιριάζει τέλεια δίπλα από τα κρεατικά και όχι μόνο.

Πως να φτιάξεις τις πατάτες βουτύρου

Υλικά

  • 500 γρ. baby πατάτες με λεπτή φλούδα (κομμένες στη μέση)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 6 δαμάσκηνα
  • 1 – 2 πρέζα/ες φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Δείτε επίσης: Η πράσινη σαλάτα με μόνο 5 υλικά που δεν πρέπει να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εκτέλεση

  • Διαλέγουμε μικρές baby πατάτες με λεπτή φλούδα για τις πατάτες βουτύρου.
  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τις κόβουμε στη μέση.
  • Λιώνουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τις πατάτες για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες για 5 λεπτά, να μελώσουν μέσα στο βούτυρο και να αρχίσει να γίνεται διάφανη η σάρκα τους.
  • Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε με καπάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
  • Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα.
  • Διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα στο χυμό και περιχύνουμε τις πατάτες, όπως είναι μέσα στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστές τις πατατούλες με την υπέροχη σάλτσα τους.
  • Στο τέλος η σάλτσα βγαίνει πυκνή και μελωμένη και η πατάτα γίνεται μαλακιά, βουτυράτη και υπέροχη.

argiro.gr

Τα μυστικά για να βγουν νόστιμες και μελωμένες

  • Επιλογή πατάτας: Προτιμήστε μικρές, κρεμώδεις πατάτες ή baby πατάτες. Αυτές έχουν απαλή υφή και γλυκιά γεύση.
  • Προετοιμασία: Μην ξεφλουδίζετε τις πατάτες – η φλούδα τους προσθέτει γεύση και τραγανότητα.
    Βράστε τις για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό πριν το ψήσιμο. Έτσι, θα γίνουν πιο μαλακές εσωτερικά.
    Βούτυρο υψηλής ποιότητας: Χρησιμοποιήστε βούτυρο πραγματικής ποιότητας, κατά προτίμηση αγελαδινό ή ακόμα και αρωματισμένο (π.χ. με σκόρδο ή βότανα).
  • Μυρωδικά και μπαχαρικά: Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο, φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο ή μαϊντανό. Αν θέλετε έντονη γεύση, δοκιμάστε λίγο καπνιστό πάπρικα ή μοσχοκάρυδο.
    Ψήσιμο:
  • Τοποθετήστε τις πατάτες σε ταψί, απλωμένες σε μία στρώση, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220°C μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τες μία φορά.
  • Προσθήκη βουτύρου: Λιώστε βούτυρο και περιχύστε το στις πατάτες καθώς ψήνονται. Εναλλακτικά, προσθέστε λίγο μόλις βγουν από τον φούρνο για έξτρα γεύση.
  • Τελική πινελιά: Ραντίστε με λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού ή τρίψτε τυρί παρμεζάνα πριν σερβίρετε για πλούσια γεύση.