Κόκορας κρασάτος κοκκινιστός με μακαρόνια, παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο και από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της για να τον πετύχετε και να βγει ζουμερός και νόστιμος.

Η συνταγή για τον κόκορα κρασάτο

Υλικά

  • 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κόκκινο λιαστό κρασί Πάρου
  • 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
  • 2 πακέτα χοντρά μακαρόνια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη

Δείτε επίσης: Της τελευταίας στιγμής: Ολόκληρο κοτόπουλο στο airfryer – Πώς θα βγει τραγανή η πέτσα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
  • Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
  • Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
  • Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο-λίγο.
  • Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
  • Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
  • Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  • Bάζουμε τα μακαρόνια σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
  • Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30-45΄, στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.
  • Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  • Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε.
  • Αν ο κόκορας είναι χωριάτικος και φοβάστε ότι έχει σκληρό κρέας, τον βράζουμε για 30′- 40 να μισομαλακώσει και κρατάμε το ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.

argiro.gr

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας!