Με κρέμα μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο - Πολίτικη τυρόπιτα από την Βέφα Αλεξιάδου

Μια συνταγή της μαμάς της

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Με κρέμα μπεσαμέλ και τραγανό φύλλο - Πολίτικη τυρόπιτα από την Βέφα Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου μας έδειξε την τυρόπιτα που έφτιαχνε η μαμά της. Ωστόσο, δεν έφτιαξε και άνοιξε μόνη της φύλλο όπως εκείνη, αλλά έβγαλε έτοιμο και μας έδειξε το μυστικό για να φαίνεται σαν σπιτικό. Πρόκειται για μια πίτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Συνταγή για Πολίτικη Τυρόπιτα από την Βέφα

Υλικά

  • 700-800 γρ φέτα
  • 7 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα σουρωτή
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο στρογγυλά φύλλα κρούστας “Ψαχνιώτικα”
  • Μπεσαμέλ
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο
  • μοσχοκάρυδο & πιπέρι

Δείτε επίσης: Με στρώσεις τραγανού, κριτσανιστού φύλλου - Εύκολη παραδοσιακή στριφτή σπανακόπιτα της Αργυρώς

Πως να φτιάξεις μόνη σου χωριάτικο φύλλο

Υλικά - Για 6 φύλλα

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 340 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη ζύμη
  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.
  • Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.
  • Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη για το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο μας.
  • Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
  • Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη.
  • Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού.
  • Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή.
  • Όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους.
  • Έτσι, η ζύμη με το χωριάτικο φύλλο γίνεται δυνατή και ελαστική.
  • Έτσι, όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο για πίτα την ώρα που το ανοίγουμε.
Για το στήσιμο της ζύμης
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια.
  • Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό χωριάτικο φύλλο για πίτα, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
  • Αφήνουμε τα ανοιγμένα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (νο 40 ή 42, ρηχό για πίτα).
  • Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς ενδιάμεσα κάθε χοντρό χωριάτικο φύλλο για πίτα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε κρύα και σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν.
  • Στρώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα, δηλαδή όπου ακουμπάει φύλλο με φύλλο να ρίχνουμε λιγάκι από το συνολικό ελαιόλαδο της κάθε συνταγής.
  • Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής.
  • Η γέμιση μπορεί να είναι με τυρί, με κρέας ή με λαχανικά.
  • Ποιος δεν αγαπά μια ωραία ζουμερή σπανακόπιτα ή μια πεντανόστιμη αλμυρή τυρόπιτα.

Argiro.gr