Αφράτο κέικ μηλόπιτας με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Έτοιμο σε 5'

Συνταγή κόλαση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αφράτο κέικ μηλόπιτας με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Έτοιμο σε 5'

Μοσχομυριστή, αφράτη, εύκολη και γρήγορη (έτοιμο σε 5') μηλόπιτα κέικ με κανέλα που μπορείτε να φτιάξετε και χωρίς μίξερ! Πολύ οικονομική και νόστιμη συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Αν θέλετε ένα γλυκό για όλη την οικογένεια μόλις το βρήκατε!

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ

  • 170 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 140 γραμ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει (κοσκινισμένο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
  • 125 γραμ. γάλα πλήρες ή ξινόγαλο
  • 2 μεγάλα σφιχτά μήλα κομμένα σε καρέ ενός εκατοστού

Για το τελείωμα

  • 2 κ.σ καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ φιλέ αμυγδάλου
  • άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη και γρήγορη μηλόπιτα κέικ, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις (ή στους 160 βαθμούς C στον αέρα). Θα χρησιμοποιήσουμε ταψάκι στρογγυλό 20 ή 22 εκατ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο (ή στρωμένο με αντικολητικό χαρτί).
  • Με μίξερ χειρός, χτυπάμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά να κρεμώσει το μίγμα. Αν ξεχάσατε να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να το μαλακώσετε στο λεπτό.
  • Ένα-ένα προσθέτουμε τα αυγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλάτι και το ξύσμα. Εναλλάξ, ρίχνουμε στο μίγμα, το αλεύρι και το γάλα σταδιακά.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι. Ρίχνουμε τα μήλα στην επιφάνεια. Πιέζουμε απαλά, ώστε να μπουν στη ζύμη του κέικ.
  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το φιλέ αμυγδάλου και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για περίπου 50′ στην κάτω σχάρα μέχρι η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει καθαρή και στεγνή από το κέντρο του κέικ.
  • Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά και να σταθεροποιηθεί.
  • Ξεφορμάρετε με προσοχή κι απολαύστε το, αχνίζοντας με άχνη και κανέλα κατά βούληση.

Μυστικά για τη μηλόπιτα κέικ

  • Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε το κέικ στην προτελευταία πάνω σχάρα.
  • Μπορείτε να την φτιάξετε και χωρίς μίξερ. Απλά χτυπήστε τα υλικά με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Αυτό που πρέπει να αναμειχθεί σωστά είναι το βούτυρο με τη ζάχαρη. Να γίνουν κρέμα.

Αν έχετε αδυναμία στο μήλο και την κανέλα δοκιμάστε κι αυτό το σουφλέ μηλόπιτας με superfoods!

Μυστικά επιτυχίας για ένα πεντανόστιμο και αφράτο κέικ

  • Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους. Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκια. Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε cupcakes, χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες για muffins ή σιλικόνης.
  • Προσοχή οταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες απο το μείγμα του κέικ, γιατι αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχωματα. Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλευρι απο τη φόρμα.
  • Τα κέικ δεν θέλουν πολυ χτύπημα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, Έτσι το κέικ σας θα γίνει πιο αέρινο κι αφράτο, μιας και με το χτύπημα λιώνει η ζάχαρη αφενός και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο. Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν. Όσο πιο πολύ χτυπάμε και παιδεύουμε το μείγμα του κέικ, τόσο πιο λαστιχωτό, πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο το κέικ