Μελωμένο σουφλέ μηλόπιτας με superfoods και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια συνταγή πραγματική κόλαση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μελωμένο σουφλέ μηλόπιτας με superfoods και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αέρινη μηλόπιτα σουφλέ, πλούσια σε φρούτα και super foods με κανέλα από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι μελωμένη και ταυτόχρονα τραγανή.

Την συνταγή εννοείται πως την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η εκτέλεση για το πιο τέλειο γλυκό που έχεις φάει ποτέ.

Υλικά Συνταγής

  • 120 γραμ. βούτυρο
  • 5 κουταλιές μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
  • 6 μεγάλα μήλα (προτεινόμενη ποικιλία Granny Smith-μήλα Αγιάς)
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 /2 φλ. (100 γραμ.) μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
  • 1 φλ. (125 γραμ.) αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κ.σ λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 6 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι
  • 6 κ.σ σταφίδα μαύρη
  • 2 πρέζες αλάτι

Για το τραγανό γαρνίρισμα

  • 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.γλ κανέλα
  • 1-2 πρέζες αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • άχνη και κανέλα
  • παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

  • Για τη μηλόπιτα σουφλέ, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε ταψάκι ή ακόμα καλύτερα φόρμα δαχτυλίδι 24 εκατοστά.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο λαδωμένο σκεύος. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο στο αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να κάνουμε μία παχιά στρώση. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ολόγυρα στη φόρμα στη βάση και στα τοιχώματα.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρέ 0,5 εκ. Ραντίζουμε με το λεμόνι. Τα βάζουμε όλα μέσα στο βουτυρωμένο σκεύος. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια) πάνω στα μήλα. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, το λιναρόσπορο και τις σταφίδες πάνω στα βουτυρωμένα μήλα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.
  • Απλώνουμε και καλύπτουμε με το παχύ μείγμα τα μήλα. Στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Το μείγμα είναι σφιχτό γι’ αυτό θέλει άπλωμα επάνω στα μήλα, ώστε να μπει και ανάμεσα στα κομμάτια φρούτου.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, μπήγοντας στο κέντρο τη λάμα του μαχαιριού, που πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή από το μείγμα.
  • Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, έπειτα ξεφορμάρουμε όσο ακόμα είναι ζεστή.
  • Αχνίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με κανέλα. Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή, με μια μπάλα παγωτό.

Για το τραγανό γαρνίρισμα

  • Ψιχουλιάζουμε το μείγμα σε μπολ. Απλώνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180 °C αέρα για περίπου 15′ να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αποθηκεύουμε σε βάζο.

Κι αν σ'αρέσουν τα γλυκά σου έχουμε εδώ το πιο τέλειο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι, πάλι από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ανάποδη μηλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ανάποδη μηλόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η πιο ωραία μηλόπιτα που έχεις δοκιμάσει είναι αυτή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολη, αναποδογυριστή με καραμελωμένα μήλα και ελάχιστη κανέλα, αφράτη και θεϊκή. Φτιάξε την τώρα και θα μας θυμηθείς.

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου

  • 200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ
  • 2-3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα

Για το ταψί

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • λιγο βούτυρο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Αυτή η ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, είναι εύκολη και αφράτη και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου.
  • Για την αναποδογυριστή μηλόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο.Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε τη μηλόπιτα, µε την καστανή ζάχαρη.
  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας, με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά, φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
  • Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα στους 180 °C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. Αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.
  • Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Δεν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
  • Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.