Κέικ κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με ολόκληρο πορτοκάλι και σοκολάτα

Λιώνει στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κέικ κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με ολόκληρο πορτοκάλι και σοκολάτα

Θα πάθετε πλάκα με αυτό το κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Έχει μέσα σοκολάτα και ολόκληρο πορτοκάλι και είναι πραγματική κόλαση.

Πεντανόστιμο, αφράτο κέικ με άρωμα πορτοκαλιού και σοκολατένια απόλαυση!

Υλικά Συνταγής

  • 120 γραμ. σπορέλαιο
  • 2 πορτοκάλια (βιολογικά – ακέρωτα)
  • 240 γραμ. χυμός πορτοκαλιού
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κοσκινισμένο
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • λίγη λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση

  • Για το υπέροχο, ζουμερό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σοκολάτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μεγάλη φόρμα για κέικ.
  • Κόβουμε τα πορτοκάλια (αφού τα πλύνουμε) στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε 4 κομμάτια. Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που ενώνουν τα φετάκια πορτοκαλιού. Αφαιρούμε και τις άκρες.
  • Τα βάζουμε στο μπλέντερ με το λάδι, το χυμό, τα αυγά και το αλάτι. Τα αλέθουμε για να γίνουν κρέμα.
  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και με κουτάλι ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε απαλά, ίσα να ενωθούν (μην παραδουλεύετε το μείγμα για να έχετε αφράτο αποτέλεσμα).
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο μείγμα για το κέικ πορτοκάλι.
  • Ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε να ροδίσει για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Περιχύνουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα.
  • Διαβάστε οπωσδήποτε όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλεια κέικ, αλλά και όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.

Κι αν σας περίσσεψε αρνί λόγω ημερών, δείτε εδώ μια υπέροχη σαλάτα που μπορείτε να φτιάξετε!

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι/σοκολάτα χωρίς αυγά

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι σοκολάτα από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυτό το νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, είναι τόσο εύκολο, υγιεινό και οικονομικό, που σίγουρα θα το μάθετε απέξω τόσες φορές που θα το φτιάξετε! Έχει γεύση σοκολάτα/πορτοκάλι!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για ακόμα μια φορά δημιουργεί στο argiro.gr κι εμείς παρακάτω σας έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την συγκεκριμένη συνταγή στο σπίτι σας.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1 /2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Για το κέικ χωρίς αυγά, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 βαθμούς C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  • Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό. Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
  • Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
  • Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.