Σου περίσσεψε αρνί; Φτιάξτε ανατολίτικη σαλάτα με σκόρδο και λεμόνι

Για να μην πάει χαμένο! Ελαφριά για να ξεφουσκώσεις κιόλας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σου περίσσεψε αρνί; Φτιάξτε ανατολίτικη σαλάτα με σκόρδο και λεμόνι

Κλασικά είναι σίγουρο πως σου περίσσεψε αρκετό αρνί από το Πασχαλιάτικο τραπέζι! Φτιάξε αυτή την ανατολίτικη σαλάτα με σκόρδο και λεμόνι και θα μας θυμηθείς...

Από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στο πασχαλινό τραπέζι είναι το αρνάκι με την ξεροψημένη, μυρωδάτη και ζουμερή ταυτόχρονα πέτσα του. Το μαγειρεύουμε όμως πάντα σε μεγάλη ποσότητα και είναι αυτό που σίγουρα θα περισσέψει για τις επόμενες ημέρες.

Τα περισσεύματα του πασχαλινού ψητού αρνιού μπορούν να γίνουν ο πιο νόστιμος μεζές για τις 2-3 ημέρες που ακολουθούν, αφού με λίγα επιπλέον υλικά μεταμορφώνονται κάθε φορά σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό πιάτο.

Αν αφαιρέσετε την πέτσα του, το κρύο αρνίσιο κρέας, είναι ένα είδος αλλαντικού, που θα το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή σαν μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά.

Σαλάτα με ανατολίτικα αρώματα

  • Ανακατέψτε 3-4 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας με 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού.
  • Ετοιμάστε βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουτ. χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο και ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιαντρο.
  • Αλατίστε και ανακατέψτε με αυτό το μείγμα αρνιού. Σερβίρετε με μαρούλι και ψημένες αραβικές πίτες.

Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο ελαφρύ δοκιμάστε αυτή την σαλάτα με ρεβύθια!

Κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα

κρεατόπιτα με αρνί που περίσσεψε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τι να κάνω το αρνί που περίσσεψε; Να το φτιάξεις μια πασχαλινή πίτα εύκολη με 10' προετοιμασία. Ζεστή να την απολαύσετε να τη ευχαριστηθείτε, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 350 γραμ. ψημένο αρνί
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
  • 250 γραμ. κασέρι κομμένο σε κύβους
  • 150 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150 γιαούρτι στραγγιστό
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 φύλλο σφολιάτας

Εκτέλεση

  • Για την εύκολη πασχαλινή κρεατόπιτα με αρνί από το Πάσχα, ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό.
  • Η γέμιση δεν πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
  • Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε πρώτα.
  • Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο.
  • Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.
  • Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.
  • Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.