Μελεκούνι Ρόδου με πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Θα σας ξετρελάνει

Λαχταριστή συνταγή

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Μελεκούνι Ρόδου με πορτοκάλι της  Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Θα σας ξετρελάνει

Μελεκούνι Ρόδου με πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το πορτοκάλι, θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Παραδοσιακό μελεκούνι Ρόδου αν δεν έχετε δοκιμάσει σε κάποια επίσκεψη στο νησί, πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε! Το πιο υγιεινό και απολαυστικό γλυκάκι.

Υλικά Συνταγής

  • 300 γραμ. σουσάμι φριμένο (καβουρδισμένο
  • 250 γραμ. μέλι
  • 1/2 κ.σ. κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κ.σ κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/2 κ.σ μαστίχα σπασμένη σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ξύσμα από μισό κίτρο ή πορτοκάλι
  • 100 γραμ αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό Ροδίτικο μελεκούνι, βάζουμε πρώτα το μέλι να βράσει με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε μαζί όλα τα μυρωδικά. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το μέλι που βράζει σε ένα πιατάκι με νερό και όταν το μέλι καραμελώσει τότε είναι έτοιμο.
  • Ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι μέσα στο μέλι, τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τα αμύγδαλα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού.
  • Κόβουμε σε ρόμβους.
  • Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι από το βιβλίο «Μακριά μυρωδιά-Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου» του Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη

Θα σου προτείναμε ωστόσο να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε κι αυτή τη συνταγή, με παραδοσιακό παστέλι και λεμόνι. Δείτε τη συνταγή εδώ και θα τους αφήσετε όλους άφωνους με τις τακτικές σας.

Αν δεν θέλετε μελεκούνι ωστόσο δείτε την συνταγή για χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το πορτοκάλι, θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Αν το χοιρινό μαριναριστεί με εσπεριδοειδή, παίρνει άλλη γεύση. Το μαγείρεμά του στη γάστρα ολοκληρώνει την απόλαυση. Σερβίρετέ το με μελωμένες πατάτες και συνοδέψτε το με κρασί.

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μεγάλα καρέ)
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. ξύδι ΤΟΠ με πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος. Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις στρώνουμε στη γάστρα, τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλατίζουμε και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι. Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη. Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.