Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Βάλε λίγο λεμόνι στο παστέλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις πλάκα

Θεϊκή συνταγή!

Βάλε λίγο λεμόνι στο παστέλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις πλάκα
ΓΛΥΚΕΣ 08.05.2020 18:38
Από Youweekly Team

Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις την πιο επιτυχημένη συνταγή για παραδοσιακό παστέλι με μέλι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτή που σου προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και να προσθέσεις λίγο ξύσμα λεμονιού για να πάθεις πλάκα!

Παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι. Ίσως το πιο υγιεινό γλυκό στον κόσμο αφού τα 2 υλικά του είναι υπερτροφές. Νηστίσιμο σπιτικό σνακ που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Το παστέλι από την μέση της Ελλάδας και κάτω είναι συνήθως μαλακό γιατί γίνεται χωρίς ζάχαρη και στη βόρεια Ελλάδα είναι τραγανό γιατί προσθέτουν ζάχαρη.

Στα νησιά του Αιγαίου το μαλακό παστέλι με μέλι σερβίρεται πάνω σε νερατζόφυλλα ή λεμονόφυλλα Σε πολλές περιοχές προσθέτουν 1 αμύγδαλο πάνω σε κάθε κομμάτι παστέλι

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτό το νηστίσιμο διαιτητικό κέικ. Δες εδώ τη συνταγή!

Αυτή είναι η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παστέλι με λεμόνι

Υλικά

  • 500 γραµ. σουσάμι (πλυμένο και στεγνό)
  • 500 γραµ. μέλι θυμαρίσιο

παστέλι με μέλι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι, πρέπει να καβουρδίσουμε πρώτα το σουσάμι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Σε ένα τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να ακούγεται ο ήχος του ψησίματος. Αρχίζει να σκάει και να πετάγεται. Το ανακατεύουμε τακτικά γιατί ξαφνικά παίρνει χρώμα.
  • Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του μελιού που βράζει. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία του πρέπει να φτάσει τους 125 °C.
  • Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασικό τέχνασμα που κάνουν στις Κυκλάδες. Δηλαδή θα βάλετε σε ένα πιάτο νερό από τη βρύση και θα στάξετε μέσα λίγο βρασμένο μέλι. Θα μαζέψετε το μέλι σε μπάλα με τα δυο δάχτυλα και θα το χτυπήσετε πάνω στο πιάτο. Αν ακουστεί σαν ήχος καραμέλας τότε το μέλι έχει φτάσει στο σωστό σημείο βρασμού.
  • Τότε, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε σταθερά για 10′ περίπου σε μέτρια φωτιά. Όλο το μείγμα θα μαζευτεί σε μια μάζα σαν σφιχτή ζύμη γύρω από την ξύλινη κουτάλα. Θα σφίξει αρκετά όσο ανακατεύουμε και θα είναι αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα του.
  • Σε μία ελαφρά βρεγμένη ξύλινη επιφάνεια, αδειάζουμε το καυτό μείγμα. Με χοντρό ελαφρά βρεγμένο πλάστη χτυπάμε καλά να απλωθεί πάνω στο ξύλο.
  • Πρέπει να δουλέψετε με γρήγορες κινήσεις γιατί όσο θα κρυώσει το παστέλι θα σφίξει και θα είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε.
  • Αν θέλετε παστέλι τραγανό, τότε μαζί με το μέλι θα βάλετε και 1 φλ. ζάχαρη να βράσουν μαζί.
  • Με τον χοντρό πλάστη δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος 1 εκατ.
  • Με κοφτερό μαχαίρι και χάρακα χαράζουμε σε κομμάτια μέχρι κάτω. Όταν κρυώσει τελείως, τυλίγουμε κάθε παστέλι με μεμβράνη.
  • Στο παστέλι μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα κλπ.

Πέρα από το παστέλι μπορείς να δοκιμάσεις και τα ποντιακά ωτία της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Οργασμός γεύσεων είναι μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές από τον Πόντο που έχει φτιάξει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ονομάζεται ωτία κι έχει πάνω κανέλα και μέλι.

Δοκιμάστε τα για πρωινό. Θα σας θυμίσουν ντόνατς-λουκουμάδες και θα εξαφανιστούν στο λεπτό

Υλικά Συνταγής

  • 4 αυγά
  • 1 γιαούρτι
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού)
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι γ.ο.χ. οσο πάρει (περίπου 4 φλ.)
  • λάδι για τηγάνισμα
  • επιπλέον αλέυρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • κανελοζάχαρη ή μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για τα ποντιακά ωτία, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά. Αυγά, γιαούρτι, γάλα, σπορέλαιο, ζάχαρη, βανίλιες και αλάτι. Με μίξερ χειρός ή με σύρμα, χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν και να λιώσεικαλά η ζάχαρη.
  • Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι στην άκρη και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το μπέικιν και τη σόδα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Λίγο λίγο, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό ρολό. Κόβουμε σε 5 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό. Ακουμπάμε σε ένα φαρδύ αλευρωμένο μπολ. Ελαφρά πατάμε τη ζύμη να πλατύνει. Αφού τα φτιάξουμε όλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30′.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατ. Με ροδάκι ζύμης, κόβουμε κάθετες λωρίδες με φάρδος περίπου 2 εκατ. Κάθε λωρίδα, την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους με μήκος περίπου 5-6 εκατοστά.
  • Με μαχαίρι, κόβουμε τρύπα στην μέση κάθε ρόμβου. Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μεσα από την τρύπα. Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια. Τα αραδιάζουμε όλα πάνω σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα, σε μπόλικο καυτό λαδί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις μπουν στο λαδί φουσκώνουν και παίρνουν χρυσό χρώμα. Κατά το τηγανίσματά πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα να βυθιστούν στο καυτό λαδί. Σε 2′ είναι έτοιμα. Μόλις πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα ή μέλι.

Κι αν έχεις όρεξη να φτιάξεις κι ένα γρήγορο γλυκό ψυγείου για τα παιδάκια σου, αυτό με το μανταρίνι και το πορτοκάλι είναι ότι πρέπει! Δες το εδώ

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Γρήγορη και εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ρολό κοτόπουλο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Ο χυμός πορτοκάλι το απογειώνει

Share