Νόστιμο και διαιτητικό κέικ ολικής με πορτοκάλι, κανέλα και αποξηραμένα φρούτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ότι καλύτερο και για μικρούς και μεγάλους

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νόστιμο και διαιτητικό κέικ ολικής με πορτοκάλι, κανέλα και αποξηραμένα φρούτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια απίστευτη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Νόστιμο, διαιτητικό αλλά και γρήγορο κέικ κανέλας και πορτοκάλι με αποξηραμένα φρούτα! Είναι και ολικής!

Έχει μαύρη ζάχαρη και είναι κατάλληλο για σένα που προσπαθείς να προσέξεις λίγο την διατροφή σου αλλά και για τα μικρά παιδιά!

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. χοντροκομμένα αποξηραμένα φρούτα (σύκα-δαμάσκηνα-βερίκοκα)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 3/4 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι (με κομματάκια κατά προτίμηση)
  • 1¾ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το κέικ ολικής αλέσεως με αποξηραμένα φρούτα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε μεσαία μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μικρή φόρμα δαχτυλίδι. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
  • Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μπολ. Προσθέτουμε τα ξύσματα από πορτοκάλι και λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να κρεμώσουν και να αφρατέψουν για 5-6΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε και τη μαρμελάδα. Δείτε εδώ τη συνταγή μου για την ωραιότερη μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού.
  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο υπόλοιπο αλεύρι και με ένα κουτάλι τα διπλώνουμε απαλά στο μείγμα. Δεν το ανακατεύουμε πολύ ώρα. Αν θέλετε να φτιάξετε εσείς τα αποξηραμένα φρούτα, δείτε εδώ πώς.
  • Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄. Το ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει τελείως.
  • Το αλεύρι ολικής αλέσεως συγκρατεί περισσότερη υγρασία, γι’ αυτό ελέγξτε αν το κέικ ψήθηκε σωστά πριν το βγάλετε από το φούρνο. Βυθίστε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνή, είναι ψημένο. Αν βγαίνει με υγρασία συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.

Κι αν θες ένα γρήγορο γλυκό φτιάξε αυτό εδώ που έχει άρωμα λεμονιού

Νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

διαιτητικό κέικ ολικής Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σας βρήκαμε την πιο υπέροχη νηστίσιμη γλυκιά συνταγή και είναι από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε κι εσείς εύκολα και γρήγορα το κέικ με πορτοκάλι και κανέλα και... θα μας θυμηθείτε.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr όπως και τα βήματα που θα δεις παρακάτω για να κάνεις πάντα ένα κέικ να σου βγαίνει νόστιμο!

Υλικά Συνταγής

  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
  • ½ φλ. ηλιέλαιο (ή σουσαμέλαιο ή μαργαρίνη λιωμένη)
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ½ κ.γλ. baking
  • ½ φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Εκτέλεση

  • Για το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι, βάζουμε σε μπολ ζάχαρη, λάδι, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι και με κουτάλι ανακατεύουμε.
  • Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε.
  • Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το baking και το ρίχνουμε στα υγρά. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
  • Ισομοιράζουμε σε λαδωμένα φορμάκια μιας χρήσεως. Ψήνουμε στους 170ο C αντιστάσεις για 30΄ ή στον αέρα στους 160ο c για 20-25΄.