Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ετοιμάζει την πιο νόστιμη και λαχταριστή συνταγή για σοκολατόπιτα, για εκείνους που νηστεύουν αντικαθιστώντας με φυτικό γάλα και βούτυρο. Δεν θέλει μίξερ, ενώ είναι χωρίς αυγά.

Η συνταγή για την σοκολατόπιτα της Αργυρώς

Υλικά

Για τη σοκολατόπιτα

  • 180 γρ. αλεύρι (1¼ φλ.)
  • 180 γρ. ζάχαρη (3/4 φλ.)
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 240 γρ. γάλα (ή 1 φλ. φυτικό γάλα)
  • 50 γρ. βούτυρο (ή φυτικό βούτυρο)
  • Λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί

Για το πασπάλισμα και την ολοκλήρωση της συνταγής

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1⅓ φλ. βραστό νερό

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό ή σαντιγύ

Φτιάξτε επίσης, εύκολο κέικ με ρευστή σοκολάτα στο εσωτερικό του!

Προετοιμασία

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά. Το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ζαχαροπλαστικής.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή η σοκολατόπιτα. Ένα απαλό ανακάτεμα είναι αρκετό. Πρέπει απλά να ενωθούν τα υλικά και να μην βλέπετε άλλο το αλεύρι.

Σοκολατόπιτα σιροπιαστή

  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ.
  • Αδειάζουμε μέσα τη σοκολατόπιτα και πάμε να δημιουργήσουμε το αυτοσχέδιο σιρόπι της.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ωμής σοκολατόπιτας.
  • Περιχύνουμε σιγά-σιγά την επιφάνεια της σοκολατόπιτας µε το βραστό νερό. Να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο ψήνεται και σταθεροποιείται, τα υπόλοιπα υλικά μετατρέπονται σε ένα σοκολατένιο σιρόπι που ποτίζει το γλυκό και απλά θα σας ξετρελάνει.

Πηγή: argiro.gr