Τα χόρτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, είτε τα απολαμβάνουμε ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ωστόσο, το σωστό βράσιμό τους δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο φαίνεται. Πολλοί από εμάς καταλήγουμε με χόρτα σκληρά και άνοστα, αντί για τρυφερά και ζουμερά. Μήπως κάνεις και εσύ κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη;
Ακολούθησε τις συμβουλές μας και μάθε πώς να τα βράσεις σωστά για ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα!
Ορισμένα συνηθισμένα λάθη στο βράσιμο των χόρτων που τα κάνουν να βγαίνουν «μεστά» είναι τα εξής:
- Υπερβολικό βράσιμο: Αν αφήνεις τα χόρτα πολύ ώρα στην κατσαρόλα, γίνονται μαλακά και χάνουν τη φυσική τους υφή. Τα χόρτα χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά βράσιμο. Καλό είναι να ελέγχεις κάθε τόσο με ένα πιρούνι για να μη «λαπαδιάσουν».
- Χρησιμοποίηση κατσαρόλας με καπάκι κλειστό: Το καπάκι μπορεί να παγιδέψει τη θερμότητα και να αυξήσει τον χρόνο μαγειρέματος, πράγμα που κάνει τα χόρτα να μαλακώνουν περισσότερο από όσο χρειάζεται.
- Αλατίζεις το νερό μετά το βράσιμο: Το αλάτι πρέπει να προστεθεί στο νερό πριν το βράσιμο. Το αλατισμένο νερό βοηθά να διατηρηθούν ζωντανά τα χόρτα και να μη μαλακώσουν υπερβολικά.
- Δεν τα τοποθετείς σε παγωμένο νερό μετά το βράσιμο: Το παγωμένο νερό σταματάει τη διαδικασία του βρασμού και «κλειδώνει» το χρώμα και την υφή τους. Αν παραλείπεις αυτό το βήμα, τα χόρτα συνεχίζουν να μαγειρεύονται από την υπολειπόμενη θερμότητα και μαλακώνουν περισσότερο.
- Μαγείρεμα σε μικρή ποσότητα νερού: Αν δεν έχεις αρκετό νερό στην κατσαρόλα, η θερμοκρασία του πέφτει πολύ όταν προσθέτεις τα χόρτα, και αυτό τα κάνει να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν, κάτι που τα κάνει μεστά.
- Ανακάτεμα κατά τη διάρκεια του βρασμού: Το συνεχές ανακάτεμα κατά το βράσιμο μπορεί να τα κάνει να σπάσουν και να χάσουν την υφή τους.
- Αφήνεις τα χόρτα μέσα στο ζεστό νερό μετά το βράσιμο: Αν δεν τα αφαιρέσεις αμέσως, συνεχίζουν να μαλακώνουν λόγω της υπολειπόμενης θερμότητας.
Δείτε επίσης: Κλωστές στα φασολάκια: Πως θα καταλάβετε ότι έχουν πριν τα αγοράσετε – 3 εύκολα κόλπα
Bonus tip: Η αγαπημένη μας συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για το κατσικάκι με άγρια χόρτα
- 1 kg κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
- 1½ kg άγρια χόρτα (γαλατσίδες χριστάγκαθα ζοχούς καυκαλήθρες πικρά και γλυκά χόρτα)
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 2½ φλ. νερό ζεστό
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. μάραθο
- 5 ίνες από άγριο κρόκο (το φθινόπωρο στα χωράφια της περιοχής του Πλωμαρίου φυτρώνει μόνο του κι έχει έντονο άρωμα)
- 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε το κατσικάκι με χόρτα και μάραθο στην κατσαρόλα, τσιγαρίζοντας πρώτα στο λάδι τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε το κρέας.
- Όταν πάρει χρώμα, περιχύνουμε με το κρασί και βράζουμε για 5΄ σε δυνατή φωτιά για το κατσικάκι με χόρτα.
- Ζεματάμε τα χόρτα σε βραστό νερό για 5΄.
- Ρίχνουμε στο κρέας τα χόρτα, καλύπτουμε με το νερό και βράζουμε για 45΄.
- Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κρόκο, τον άνηθο και τον μάραθο.
Ευχαριστούμε το Argiro.gr