Ένα πολύ απλό αλλά έξυπνο κόλπο για να πούμε “αντίο” στα δάκρυα όταν κόβουμε κρεμμύδια μοιράστηκε στο TikTok ένας γιατρός, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού “7 News”.
Σύμφωνα με τον δρ. Joe Whittington, τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε επειδή, όταν τα κόβουμε, απελευθερώνουν έναν χημικό ερεθιστικό παράγοντα που τσούζει τα μάτια μας. Ωστόσο, υπάρχει ένας «σωτήριος» τρόπος για να κόψουμε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα.
Το κόλπο για να κόβετε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα
Δείτε επίσης: Πώς να πλένεις σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
«Θα σας δείξω πώς να μην κλάψετε ποτέ ξανά όταν κόβετε κρεμμύδια», είπε ο δρ. Whittington στο βίντεο που ανέβασε στα social media. Το μυστικό; Απλώς τοποθετήστε μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα δίπλα στο κρεμμύδι όσο το κόβετε.
Όταν κόβουμε το κρεμμύδι και καταστρέφουμε τα κύτταρά του, το λαχανικό απελευθερώνει μια ουσία που ονομάζεται προπανεθειαλοξειδείδιο του θείου, εξηγεί ο γιατρός.
«Η ένωση αυτή αντιδρά με την υγρασία των ματιών μας, σχηματίζοντας θειικό οξύ, που ερεθίζει τα μάτια και προκαλεί δάκρυα για να απομακρύνουν τον ερεθιστικό παράγοντα», διευκρινίζει ο Dr. Whittington. Η βρεγμένη χαρτοπετσέτα λειτουργεί σαν «μαγνήτης» και τραβά τα αέρια προς το μέρος της αντί για τα μάτια μας.
Ο ίδιος, επίσης, προτείνει να βάζουμε τα κρεμμύδια στο ψυγείο πριν τα κόψουμε. «Η ψύξη επιβραδύνει τη χημική αντίδραση, μειώνοντας τα ερεθιστικά αέρια», τονίζει.
Τέλος, συνιστά να χρησιμοποιούμε πάντα ένα κοφτερό μαχαίρι. «Όσο πιο κοφτερό το μαχαίρι, τόσο λιγότερο βλάπτει τα κύτταρα του κρεμμυδιού, απελευθερώνοντας έτσι λιγότερες ερεθιστικές ουσίες», σημειώνει.
Με αυτά τα μικρά κόλπα, το κόψιμο των κρεμμυδιών μπορεί να γίνει επιτέλους… ξέγνοιαστο!