Τεράστιο και γεμάτο πίνακες, ταμπούρλα, μαγκούρες κι όχι μόνο - Το ιδιαίτερο σπίτι του Ηλία Μαμαλάκη στον Διόνυσο

«Το σπίτι μου είναι ένα ταξιδιωτικό μουσείο»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Τεράστιο και γεμάτο πίνακες, ταμπούρλα, μαγκούρες κι όχι μόνο - Το ιδιαίτερο σπίτι του Ηλία Μαμαλάκη στον Διόνυσο

Την πόρτα του πολύ ιδιαίτερου σπιτιού στον Διόνυσο άνοιξε στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και την Χριστιάνα Κοχλατζή ο Ηλίας Μαμαλάκης το πρωί της Πέμπτης 20/4.

Στιγμιότυπα από το ξεχωριστό σπίτι του Ηλία Μαμαλάκη στον Διόνυσο

«Το σπίτι μου είναι ένα ταξιδιωτικό μουσείο. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα ταξίδια έχω κάνει, αλλά μπορώ να σου πω πως το 2022 έκανα 44. Στο σπίτι μου έχω μια γωνιά γεμάτη καπέλα απ’ όλο τον κόσμο αλλά και μια συλλογή από μαγκούρες που έχω αγοράσει στα ταξίδια μου. Το πιο σπάνιο μπαστούνι που έχω έχει πάνω τηλεσκόπιο.

Μια άλλη γωνία του σπιτιού μου την έχω γεμίσει με ταμπούρλα. Από το 1975 ξεκίνησα να συλλέγω πίνακες και αγάλματα με τη γυναίκα μου. Έχω και μια καράφα που είναι από το παλάτι του σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη. Τα οπίσθια του ελέφαντα πρέπει να είναι στραμμένα προς το σπίτι γιατί με αυτόν τον τρόπο φέρνουν τύχη και χρήμα στο σπίτι.

Το μεγαλύτερο προτέρημα αυτού το σπιτιού είναι η θέα», είπε χαρακτηριστικά ο αγαπημένος μάγειρας.

Διαβάστε επίσης: «Τενεκέδες ξεγάνωτοι κάνουν τώρα..» - Πρωτοφανές ξέσπασμα από τον Ηλία Μαμαλάκη

Λίγα λόγια για την ζωή του

Σπούδασε Οικονομικά και δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα 40 του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μαγειρικόν» ενώ αργότερα άρχισε να συνεργάζεται με περιοδικά Μενού και άλλα, ELLE, Τηλεθεατής, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”. Από το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Έχει ασχοληθεί με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων (μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική McDonald's. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες.

Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Από το 2010 εθελοντής στις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Κορυδαλλού και Θηβών. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ επί 6 χρόνια, πρέσβης της WWF κατά της υπεραλίευσης

Εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ για πολλά χρόνια παρουσίαζε εκπομπές σχετικές με τη μαγειρική σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ιδιαίτερα γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό έγινε μετά την παρουσίαση των βραβευμένων εκπομπών «Στην Κουζίνα Ολοταχώς» (2001-2004) και «Μπουκιά και Συχώριο» (2003-2008).