Πασχαλινά αυγά: Λερώθηκαν τα ρούχα σου με κόκκινη μπογιά; Βάλε μαγειρική σόδα και...

Κάνε την ζωή σου πιο εύκολη σε χρόνο dt!

Πασχαλινά αυγά: Λερώθηκαν τα ρούχα σου με κόκκινη μπογιά; Βάλε μαγειρική σόδα και...

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χριστιανικού Πάσχα. Η καταγωγή του φαίνεται πως βρίσκεται στη Μ. Ασία και από εκεί “ταξίδεψε” στην Ευρώπη και στους Χριστιανούς απανταχού. Στη λαογραφία, το αυγό συμβολίζει τη γέννησης της ζωής και της δημιουργίας, ενώ το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο συμβολισμό του αίματος που έχυσε ο Χριστός την ώρα που ήταν πάνω στο Σταυρό.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τη ζωή και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος του Χριστού από τον οποίο και αναστήθηκε. Πασχαλινά κόκκινα αυγά εκτός από το πασχαλινό τραπέζι, βάζουμε στα τσουρέκια (δες εδώ την πιο εύκολη συνταγή χωρίς μίξερ και ζύμωμα), στα πασχαλινά ψωμιά και σίγουρα όσα σου περισσέψουν, να τα φτιάξεις σε αυτή την φανταστική αυγοσαλάτα!

Κάθε Πάσχα, λοιπόν, παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τσουρέκια και τα κουλουράκια βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, σήμερα, μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αυγών!

Το βράσιμο των αυγών

  • Για το βράσιμο πασχαλινών αυγών, βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό. Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.
  • Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.
  • Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.
  • Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα βραστά σφιχτά αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.

Το βάψιμο

Πασχαλινά αυγά: Λερώθηκαν τα ρούχα σου με κόκκινη μπογιά; Βάλε μαγειρική σόδα και...
Unsplash.com

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Το καθάρισμα της κατσαρόλας

Για να καθαρίσει η κατσαρόλα μας μετά το βάψιμο των αυγών, αυτό που θα χρειαστούμε είναι άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής. Χρησιμοποιώντας τα, τρίβουμε με ένα σφουγγάρι τα υπολείμματα χρώματος και είμαστε έτοιμοι.

Λεκές στα ρούχα

Βάλτε το ρούχο κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό, ώστε να ξεπλύνετε την μπογιά. Στην συνέχεια θα το πλύνετε με το απορρυπαντικό σας στη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα. Αν ο λεκές από βαφή αυγών στα ρούχα παραμένει, αναμίξτε μια κουταλιά της σούπας αμμωνία σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αφήστε το ρούχο να μουλιάσει και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε κανονικό απορρυπαντικό για να το πλύνετε. Αν έχουν βάψει τα χέρια, αρχικά χρησιμοποιείστε ασετόν όχι με χαρτί αλλά με βαμβάκι. Εφόσον ο λεκές παραμένει, μπορείτε να ανακατέψετε σόδα και ξύδι και να τρίψετε με αυτό το μείγμα τα χέρια σας.

ΠΗΓΗ Argiro.gr