Αρρώστησε βαριά και τελικά πέθανε: Κρατήστε μακριά τα σκυλιά σας από αυτό το επικίνδυνο φυτό

«Αντίο Λίλη»

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Η Κέιτ Βάγκνερ μια γυναίκα από την Ουάσινγκτον λέει πως το «ατρόμητο και δραστήριο» γαλλικό μπουλντόγκ της, με το όνομα Λίλη, αρρώστησε βαριά αφότου έφαγε μερικά φύλλα από ένας είδος φοίνικα, με την επιστημονική ονομασία Κύκας, ένα κοινό φυτό που μπορεί να είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες για τα ζώα και τους ανθρώπους εάν φαγωθεί.

Σε δημοσίευσή της στα social media, μάλιστα, η Βάγκνερ περιέγραψε την εμπειρία της, λέγοντας πως δεν είχε ιδέα ότι το φυτό που αγόρασε από ένα φυτώριο το περασμένο καλοκαίρι, θα γινόταν ο «χειρότερος εφιάλτης» της. «Έχω δει αυτό το φυτό στα ράφια πολλών καταστημάτων δίπλα σε άλλα αβλαβή οικιακά φυτά με καμία ετικέτα προειδοποίησης» έγραψε.

Ο σκύλος της, ηλικίας περίπου 1,5 έτους, πάλεψε για την ζωή του, με τους κτηνιάτρους να του βάζουν μέχρι και σωληνάκι για την κατανάλωση τροφής ενώ του συνταγογράφησαν και φάρμακα. Τελικά, ο σκύλος της πέθανε στις 16 Μαΐου. «Πολέμησε σκληρά, αγάπησε πολύ αλλά τελικά δεν μπόρεσε να συνεχίσει άλλο την μάχη του. Την αγαπήσαμε τόσο πολύ και της δώσαμε όλη την αγάπη και την φροντίδα που θα μπορούσαμε. Είμαστε πραγματικά καταρρακωμένοι».

Δείτε επίσης: Όσο κι αν δεν του φαίνεται: Αυτό είναι το φυτό που φέρνει τύχη και χρήμα στο σπίτι

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το φυτό Κύκας

Η κύκας είναι δίοικο φυτό, έχει δηλαδή ξεχωριστά άτομα για κάθε φύλο. Τα περισσότερα είδη σχηματίζουν εμφανείς κορμούς, αλλά σε κάποια είδη ο κύριος κορμός μπορεί να είναι υπόγειος με ένα στέμμα από φύλλα να εμφανίζεται να ανεβαίνει κατευθείαν από το εδάφος. Τα φύλλα είναι φτερωτά, σκληρά, σπειροειδούς μορφής. Είναι φυτά γνωστά για την αντοχή τους. Ο κορμός τους είναι ανθεκτικός, μπορούν να αναπτυχθούν σε άμμο, σε μέρη με και χωρίς ηλιοφάνεια και είναι ανεκτικά με το αλάτι. Η κύκας συχνά θεωρείται ζωντανό απολίθωμα, αφού τα πρώτα απολιθώματα του γένους Cycas εμφανίστηκαν στην Πέρμια περίοδο, 280 εκατομμύρια χρόνια πριν, και γνώρισαν τη μέγιστη εξάπλωση το Μεσοζωϊκό αιώνα.

Αρρώστησε βαριά και τελικά πέθανε: Κρατήστε μακριά τα σκυλιά σας από αυτό το επικίνδυνο φυτό
Unsplash.com

Το φυτό μεγαλώνει πολύ αργά και είναι ικανό να αναπαραχθεί μετά από 10 χρόνια.