Μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία - Ένα μικρό κομμάτι από αυτό το φυτό αρκεί για να σκοτώσει άνθρωπο

Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως ένα από τα πιο θανατηφόρα φυτά του κόσμου

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Unsplash / Annie Spratt
Unsplash / Annie Spratt

Υπάρχουν φυτά και φυτά εκεί έξω. Πολλά από αυτά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, τα παιδιά και τα κατοικίδια - υπάρχουν και εκείνα που βοηθούν στην ερωτική ζωή -, ωστόσο δεν είναι λίγα και εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα.

Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι και το Ricinus communis ή αλλιώς ρίκινος. Συνήθως ξεφυτρώνει σε οικόπεδα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εσωτερική αιμορραγία. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως ένα από τα πιο θανατηφόρα φυτά του κόσμου, με ένα μόλις σπέρμα του να αρκεί για να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Παρόλα αυτά το γνωστό και ως ρετσινολαδία φυτό, είναι ένα πολύ συχνό καλλωπιστικό κήπων και από αυτό παράγεται το καστορέλαιο.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ρίκινο, το φυτό που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία

Χαρακτηριστικά: Ο ρικίνος είναι ένας ημιξυλώδης θαμνος, με μέγιστο ύψος τα 12 μέτρα και πλάτος τα 5 μέτρα. Έχει μεγάλα φύλλα, λοβωτά με οδοντωτό κράσπεδο και χρώμα γυαλιστερό ιώδες ή ερυθρό-πράσινο. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινοπράσινα και διατάσσονται σε ταξιανθία σπίδακα, με τα αρσενικά άνθη να βρίσκονται στο κάτω μέρος και τα θηλυκά στο πάνω. Ο καρπός του είναι κόκκινος και ακανθώδης με σπέρματα που μοιάζουν με τσιμπούρια.

Δείτε επίσης: Προσοχή! Προκαλούν λήθαργο, δερματοπάθειες και εμετούς - Τα τρία φυτά που πρέπει να πετάξετε αν έχετε σκύλο

Ρίκινος
Πηγή: pixabay

Που το συναντάμε: Ο ρικίνος φύεται συχνά σε άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, τόπους ρίψης απορριμμάτων και γενικά υγρά εδάφη.

Συμπτώματα: Η κύρια δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι η ρικίνη (ανήκει στις λεκτίνες, πρωτεΐνες που συνδέονται σε υδατάνθρακες), η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα σπέρματα του φυτού και σε μικρότερες ποσότητες στα φύλλα.

Η ρικίνη είναι μια τύπου 2 πρωτεΐνη απενεργοποίησης ριβοσωμάτων (ribosome-inactivating protein, RIP) με ισχυρή κυτταροτοξική δράση αφού παρεμποδίζει την πρωτεινοσύνθεση. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη αυτή. Είναι εκπληκτικό πως από τα σπέρματα του φυτού παράγεται το πολύ γνωστό καστορέλαιο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά διότι οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καστορέλαιου μετουσιώνουν την τοξική αυτή πρωτεΐνη και την απενεργοποιούν.

Η κατάποση ρικίνης προκαλεί:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Δυσφαγία (δυσκολία στη κατάποση)
  • Εσωτερική αιμορραγία που εμφανίζεται ως μελαινα και αιματεμεση
  • Ανεπάρκεια παγκρέατος, ήπατος, νεφρών και γαστρεντερικού σωλήνα
  • Ενώ η εισπνοή της μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πυρετό.
TAGS