Αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι - Αυτό είναι το πιο ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο για τον κήπο

Κράτησε το σε ασφαλές σημείο!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
unsplash.com
unsplash.com

Την ώρα που στις βόρειες περιοχές αλλά και στα ορεινά χιονίζει, πολλά φυτά έχουν διαλυθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Για εσάς ωστόσο που θέλετε ο κήπος σας να μην "πεθάνει" και να ανθίσει και μετά το χιόνι, σας έχουμε το κατάλληλο φυτό.

Αυτό το φυτό έχει τη δυνατότητα να ανθίζει ακόμα και στους μήνες με την πιο μικρή διάρκεια ημέρας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το κρατάς σε ασφαλές σημείο όταν υπάρχουν κρύοι και δυνατοί άνεμοι.

Αυτό το φυτό αντέχει κρύο και χιόνι

Οι ελλέβοροι είναι φυτά ποώδη με ρίζωμα πολυετές, που ζουν στα ορεινά. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις ανεμώνες και τις νεραγκούλες.

Από τα ένδεκα είδη ελλέβορου που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα φυτρώνει μόνο ο Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (Helleborus cyclophyllus). Τον βρίσκουμε στα ξέφωτα των ορεινών δασών, τα άνθη του έχουν χρώμα ανοιχτό κιτρινοπράσινο και εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, μετά το λιώσιμο των χιονιών. Είναι κοινά γνωστός ως Σκάρφι, Κάρπη, Καρπί κ.ά.

Δείτε επίσης: Το ένα ανθίζει από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτιο - 4+1 φυτά που είναι ανθεκτικά στον κρύο καιρό

Πολυετές φυτό με βαθύ ρίζωμα. Έχει φύλλα παλαμοειδή, σύνθετα , πριονωτά στις άκρες. Τα άνθη εκφύονται από τις μασχάλες αυτών και έχουν χρώμα πράσινο.

Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος
unsplash.com

Ξεχωρίζουν από τα εξής χαρακτηριστικά: Στη βάση τους φυτρώνουν ένα ή περισσότερα μεγάλα φύλλα με μακρύ μίσχο. Τα φύλλα αυτά χωρίζονται σε πολλά επιμήκη φυλλάρια, με παλαμοειδή διάταξη. Ο βλαστός βγάζει πολύ μικρά φυλλαράκια ή βράκτια.

Οι Ελλέβοροι είναι φυτά δηλητηριώδη. Ωστόσο, όπως όλα τα δηλητήρια, χρησιμοποιούνταν από τους πρακτικούς γιατρούς και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Παλιά χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών των ζώων όμως όσον αναφορά τις ανθρώπινες ασθένειες, δεν είναι ξεκάθαρο πού ακριβώς ωφελούσε το φυτό αυτό. Στον Πρεσβευτικό, ψευδεπίγραφο του Ιπποκράτη, αναφέρεται πως το φυτό χρησιμοποίησε ο Ασκληπιάδης ιατρός Νέβρος ρίχνοντας το στις πηγές των Κρισσαίων, προκειμένου να τους αποδυναμώσει και να βοηθήσει τη νίκη των Αμφικτυόνων (Πρεσβευτικός 409-415), γράφει η wikipedia.

TAGS