Ο κορωνοϊός έχει κοστίσει ήδη χιλιάδες ανθρώπινες ζωές με τις ιστορίες που έρχονται από την γειτονική Ιταλία να προκαλούν θλίψη και ορισμένες φορές θυμό. Οι συγγενείς αυτών που “‘έφυγαν” συγκινούν με τα όσα λένε. 

Δεκάδες είναι οι ιστορίες απλών ανθρώπων στην Ιταλία που η ζωή τους άλλαξε δραματικά μέσα σε λίγα 24ωρα Όπως για παράδειγμα τα ηλικιωμένα ζευγάρια που πέθαναν με μερικές ώρες διαφορά και χωρίς τις οικογένειες γύρω τους. Αλλά και η 47χρονη γυναίκα που πέθανε στο σπίτι και έμεινε εκεί για περίπου δύο ημέρες επειδή τα γραφεία κηδειών αρνούνταν να συλλέξουν το σώμα της. Αλλά και οι γιατροί που έχασαν την ζωή τους βοηθώντας τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Μεταξύ των 2.158 ατόμων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ιταλία από την Δευτέρα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν 95 ετών και οι δυο νεότεροι ήταν 39 χρονών. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν δασική πυρκαγιά. Ο θάνατος δεν είναι βέβαιος αλλά η μόλυνση είναι πραγματική » δήλωσε ο Λούκα Φραντσέζε, η αδερφή του οποίου, η 47χρονη Τερέζα πέθανε στο σπίτι της στην Νάπολη στις 7 Μαρτίου εξαιτίας του κορωνοϊού. «Οι γονείς μου είναι συντετριμμένοι» δήλωσε ο ίδιος στην Guardian.

Η Τερέζα, που ζούσε με τους ηλικιωμένους γονείς της, την αδερφή της, τον γαμπρό της και τα δύο τους παιδιά, έπασχε από επιληψία, αλλά ήταν σε καλή κατάσταση. Μια εβδομάδα πριν πεθάνει, είχε κολλήσει γρίπη. «Οι γονείς μου κάλεσαν τον γιατρό της, αλλά αρνήθηκαν να έρθουν στο σπίτι παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι είχε κάποια αναπηρία» δήλωσε ο Φραντσέζε.

«Έπεσε σε κώμα στις 7 Μαρτίου, προσπαθήσανε να καλέσουμε την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης. Καταφέραμε να τους βρούμε μετά από 40 λεπτά. Εν τω μεταξύ προσπάθησα να της κάνω τεχνητή αναπνοή». Η Τερέζα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στην νεκροψία και τώρα ο Φραντσέζε μιλά για την απογοήτευση της οικογένειάς του με το γεγονός ότι ένιωσε «εγκαταλελειμμένη» από τις αρχές καθώς άφησαν την αδερφή του να πεθάνει στο σπίτι.

Μόνο μετά από έκκληση που έκανε στο Facebook, ένα τοπικό γραφείο κηδειών ήρθε και παρέλαβε το πτώμα της. Αλλά όπως και πολλά άλλα θύματα του κορωνοϊού, θάφτηκε βιαστικά και χωρίς τελετή για να μετριαστεί ο κίνδυνος λοίμωξης. Οι γονείς της, που έχουν διάφορα θέματα υγείας, βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Η υπόλοιπη οικογένεια βρέθηκε θετική.

Ο Λούκα Καράρα έχασε τον πατέρα του, Λουίτζι, ηλικίας 86 ετών, και την μητέρα του Σεβέρα Μπελότι, 82 ετών, οι οποίοι πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών ο ένας από τον άλλο. Όπως δήλωσε στον ιταλικό Τύπο, ήταν και οι δύο υγιείς. «Δεν μπόρεσα να δω τους γονείς μου, πέθαναν μόνοι τους, αυτό κάνει αυτός ο ιός» τόνισε και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη γρίπη, και αν καταλήξεις στο νοσοκομείο, θα βγεις είτε ζωντανός είτε νεκρός».

Το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε στο Αλμπίνο, μια πόλη στην περιοχή του Μπέργκαμο που έχει χτυπηθεί πολύ από τον ιό. Η οδυνηρή επίπτωση του κορωνοϊού στην περιοχή είναι ορατή στην τοπική εφημερίδα L’ Eco di Bergamo, στην στήλη με τις αναγγελίες θανάτων. Την Παρασκευή, ο αναγνώστης Τζιοβάνι Λοκατέλι, μοιράστηκε στο διαδίκτυο ένα απόσπασμα που δείχνει το τμήμα της εφημερίδας με τις αναγγελίες θανάτων στις 9 Φεβρουαρίου, όπου είχαν καταχωρηθεί σε μία μόνο σελίδα, και ένα αντίγραφο της 13ης Μαρτίου, όπου χρειάζονταν 10 σελίδες για να τιμηθούν οι νεκροί.

Στο Κοντόνιο, στην πόλη της Λομβαρδίας από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Ενρίκο Παλέστρα έχασε τον πατέρα του, τον 80χρονο Τζιοβάνι, που κατά τα άλλα ήταν σε καλή κατάσταση. «Δεν είναι μια φυσιολογική γρίπη, όπως λένε οι άνθρωποι» δήλωσε στην Guardian, αρνούμενος να σχολιάσει περισσότερο.

Ένα άλλο θύμα στο Κοντόνιο, ήταν ο 74χρονος θείος του Αλεσάντρο, που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό του. «Είχε πυρετό για πέντε ημέρες και πέθανε την Κυριακή» δήλωσε οΑλεσάντρο. «Ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν κάπνιζε και δεν είχε προηγούμενες ασθένειες. Ένα μεγάλο μέρος της οικογένειάς μου έχει αρρωστήσει από τον κορωνοϊό».

Ο Αλεσάντρο, που ζει στην λίμνη Γκάρτνα, ανάμεσα στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που δεν ζουν εδώ,δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι. Ακούμε τα ασθενοφόρα κάθε μισή ώρα καθώς μεταφέρουν αρρώστους στο νοσοκομείο. Είναι τρομακτικό. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι οι άλλες χώρες βλέπουν την κατάσταση στην Ιταλία αλλά έχουν λάβει προφυλάξεις πολύ αργά, ή αποφάσεις που δεν είναι αρκετά αποφασιστικές. Αυτό με ανησυχεί».

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και οι γιατροί που έχουν πεθάνει, όπως ο Ρομπέρτο Στέλλα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών στο Βαρέζε της Λομβαρδίας. Ο 67χρονος ήταν δίπλα στους ασθενείς μέχρι που άρχισε να εμφανίζει και ο ίδιος συμπτώματα και τελικά κατέληξε στην εντατική. Πέθανε την προηγούμενη Τετάρτη.

«Είναι γιατροί που δεν φοβούνται να ριχτούν στην μάχη γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν» δήλωσε ο Σαβέριο Κιαραβέλε, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και στενός φίλος του Στέλα. «Πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά όταν είσαι εκεί, δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συμβεί και σε σένα. Ο εχθρός είναι αόρατος, αλλά είναι σαν έναν πόλεμο και η μόνη λύση είναι η απομόνωση – όσοι πρέπει να εργαστούν πρέπει να το κάνουν με τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι υπόλοιποι να μείνουν στο σπίτι».

Πηγή: iefimerida 

Δείτε και την σοκαριστική έρευνα για τον κορωνοϊό. Μπορούμε να τον κολλήσουμε δύο φορές

Εκτός από τις συγκινητικές ιστορίες των συγγενών των θυμάτων του κορωνοϊού είχε συγκλονίσει και η ανάρτηση ενός γιατρού από την Ιταλία

Υπάρχουν αυτές οι στιγμές στην ζωή ενός ανθρώπου, που την καθορίζουν κυριολεκτικά σαν αυτές που έζησε τις τελευταίες ημέρες ο Άντζελο Βαβασόρι.

Ο 53χρονος αναισθησιολόγος από το Τρεβιόλο που εργάζεται σε νοσοκομείο του Μπέργκαμο νόσησε τον κορωνοϊό, ο οποίος τον χτύπησε μέσα στον χώρο εργασίας του. Εκεί όπου από τις 22 Φεβρουαρίου μαζί με τους συναδέλφους του έπεσε πάνω στους εκατοντάδες ασθενείς που εισήχθησαν προσβεβλημένοι από τον ιό.

«Αν είχα τον Covid-19 δεν τον είχα κολλήσει όταν προστατευμένος συνέβαλλα στην θεραπεία ανθρώπων που είχαν μολυνθεί. Πρέπει να συνέβη νωρίτερα όταν ήρθα σε επαφή με τους χειρουργημένους ασθενείς».
Ο Άντζελο ενημερώνει τους συναδέλφους του για τα συμπτώματα που έχει και μπαίνει σε καραντίνα στο σπίτι του, αφού στην ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν υπερπλήρης. Κλείνεται σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έρχεται σε επαφή με την σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους, επικοινωνώντας μαζί τους με βιντεοκλήσεις.

Τις επόμενες δύο ημέρες, του αφήνουν φαγητό μπροστά στην κλειστή πόρτα, αυτός το παίρνει φορώντας γάντια και μάσκα, τρώει και μετά απολυμαίνει τα πάντα. Θα αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετό.

«Η γυναίκα μου και ο 18χρονος γιος μου μολύνθηκαν, τα 14χρονα δίδυμα και η 11χρονη κόρη μας όχι για την ώρα» είπε μετά το τέλος της προσωπικής του μάχης με τον κορωνοϊό.
Μιας μάχης που ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Μαρτίου, όταν βρέθηκε θετικός στον ιό, μετά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την προηγούμενη μέρα.

«Ο πυρετός παρέμενε στο 39 και το βράδυ της Πέμπτης άρχισα να αναπνέω με δυσκολία. Μέσα σε λίγα λεπτά έχασα τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, ενώ αδυνάτισε η όραση μου».

Στους πνεύμονες του Βαρασόρι παράγεται όλο και λιγότερο οξυγόνο, γεγονός που του φέρνει πονοκεφάλους και δυσεντερία, οπότε τηλεφωνεί στο νοσοκομείο ο ίδιος.Εντωμεταξύ βγήκαν και τα αποτελέσματα του τεστ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι έδειξαν;

«Δεν υπήρχε κρεβάτι και ήξερα ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμη. Τελικά στις έντεκα το βράδυ μου τηλεφώνησε ένας συνάδελφος για να μου πει ότι άδειασε κρεβάτι».

Μόλις βγαίνει η ακτινογραφία επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από πνευμονία και οι συνάδελφοι του βάζουν τον ειδικό αναπνευστήρα Peep.

«Προσπάθησα να αντέξω χωρίς διασωλήνωση και νάρκωση αλλά χάνεις την συνείδηση και την αίσθηση του χρόνου, δεν είναι εύκολο».

Ο εκκωφαντικός θόρυβος του συγκεκριμένου αναπνευστήρα δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Άντζελο Βαβασόρι, που αισθάνεται την ροή του ζεστού οξυγόνου να εισέρχεται στον οργανισμό του. Ιδρώνει, αισθάνεται ότι δεν αντέχει, μέχρι να διαπιστώσει μετά από λίγη ώρα ότι όταν κάνει εισπνοή μπαίνει αέρας μέσα του.

«Είμαι αναισθησιολόγος και επειδή για μέρες δούλευα με τους ασθενείς, το ότι γνώριζα τις αντιδράσεις τους με βοήθησε να προσαρμοστώ και να αντέξω».

Του χορηγούν ένα κοκτέιλ φαρμάκων και για τις επόμενες δύο μέρες ο Βαβασόρι όπως τόνισε ήταν απών.

«Αντιλαμβάνεσαι στον ύπνο σου ότι οι γιατροί και τα μηχανήματα σε τροφοδοτούν οξυγόνο και σε ενυδατώνουν. Ο χρόνος συμπυκνώνεται σε μια στιγμή και τώρα ξέρω ότι είναι εκείνη η επιτάχυνση που διαγράφει το παρελθόν και το παρόν, τα σύνορα ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο».

Η επιστροφή από την επιβεβλημένη διασωλήνωση βρήκε τον Ιταλό αναισθησιολόγο σε έναν θάλαμο, δίπλα από έναν ασθενή του, ο οποίος είχε νοσήσει και αυτός τον ιό. Αμφότεροι ήταν από τους τυχερούς, σε μια χώρα που μετράει εκατόμβες νεκρών ενώ στο Μπέργκαμο μέχρι χθες γινόταν μια κηδεία κάθε μισή ώρα.

«Τώρα είμαι στην Γαστρεντερολογική Μονάδα του νοσοκομείου που έχει μετατραπεί σε κλινική Covid-19. Αναπνέω με μια μάσκα που δίνει 70% οξυγόνο, περίπου 12 λίτρα ανά λεπτό. Δίπλα μου υπάρχουν οι ασθενείς μου. Εξεπλάγησαν που έγινα ένας από αυτούς».

Όσο για την χειρότερη στιγμή η απάντηση του Άντζελο ήταν μάλλον η αναμενόμενη: «Όταν δεν μπορούσα πλέον να αναπνεύσω, φοβήθηκα ότι δεν θα ξαναδώ την γυναίκα μου και τα 4 παιδιά μας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή θεράπευα τους άλλους που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Είδα ασθενείς να πεθαίνουν και ξέρω την επιθετικότητα του. Πίστεψα λοιπόν ότι έφτασε και για μένα η στιγμή της… απόλυσης».

Πηγή: protthema.gr