Δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κατέληξε μία γυναίκα στις Σέρρες

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ακόμη μία ασθενής η οποία είχε διαγνωσθεί με ιό του Δυτικού Νείλου πέθανε την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις Σέρρες. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα από χωριό στην Σιντική που διαγνώστηκε με τον ιό την προηγούμενη εβδομάδα.

Η περιφερειακή ενότητα Σερρών βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ενώ σύμφωνα με το νομίατρο Σερρών, κ.Αναστάσιο Αναστασιάδη, ήδη έχει ξεκινήσει ψεκασμός στην περιοχή.

Παράλληλα, συστήνει σε όλους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (σ.σ. και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Τα νέα ωστόσο δείχνουν να μην είναι καλά και με την πανδημία του κορωνοϊού. Δείτε εδώ τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν.

Πηγή: ethnos.gr

Νέο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου

Νέο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στο Γόνιμο Σερρών, και συγκεκριμένα σε μια 87χρονη γυναίκα, σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών Αναστάσιο Αναστασιάδη που μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών. Χθες Τετάρτη υπήρξαν δύο ύποπτα περιστατικά αλλά μετά από τις εξετάσεις που έγιναν θετική βρέθηκε μόνο η 87χρονη γυναίκα η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών.

Αυτό είναι το τρίτο κρούσμα στις Σέρρες καθώς στις 23 Ιουλίου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σε δύο γυναίκες ηλικίας 42 και 82 ετών. Η 42χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, με την υγεία της να παρουσιάζει συνεχώς βελτίωση ενώ η ηλικιωμένη κατέληξε.

Το υπουργείο Υγείας -με αφορμή τα νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου, που κατεγράφησαν την τελευταία εβδομάδα- τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης. Επίσης, και ο Ιατρικός Σύλλογος εφιστά την προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια.

ιός Δυτικού Νείλου κρούσματα

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών, λόγω καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

Η πλειοψηφία των ατόμων, που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: ethnos.gr