Lockdown: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Λυκείου

Όλα τα μέτρα ασφαλείας

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Lockdown: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Λυκείου

Μετά από αρκετό καιρό εκτός θρανίων, οι μαθητές του Λυκείου, επέστρεψαν στο σχολείο, μετά απόφαση της κυβέρνησης που ελπίζει πως τα self test θα βοηθήσουν στο να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να γίνει με όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά την λειτουργία των σχολείων, είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • Χρήση αντισηπτικών,
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
    ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά. Να σημειώσουμε πως, άνοιξε η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα των self tests.

Η διαδικασία αν το self test είναι αρνητικό

Στην περίπτωση που το self test βγει αρνητικό, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο.

Οι μαθητές θα επιδεικνύουν -και δεν θα παραδίδουν- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση επίσης μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.

Lockdown σχολεία self tests

Η διαδικασία αν το self test είναι θετικό

Στην περίπτωση που το test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Ώσπου να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πόσα ήταν τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού εν μέσω lockdown

"Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 295.480 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. 1ε βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.067 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.885 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 780 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.859 ασθενείς. Στο μεταξύ, οι λοιμωξιολόγοι δίνουν πράσινο φως για το άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου!

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 460 (ημερήσια μεταβολή -8.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη)".