Γιάννης Λαγός: Εκδίδεται στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου

Στελέχη της αστυνομίας πρόκειται να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τον παραλάβουν

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Γιάννης Λαγός: Εκδίδεται στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου

Ο Γιάννης Λαγός αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα αύριο, Σάββατο και συγκεκριμένα το απόγευμα μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα για έκδοση στη χώρα που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στελέχη της αστυνομίας πρόκειται να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραλάβουν τον Γιάννη Λαγό, ενώ η πτήση θα αφιχθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, θα μεταφερθεί στην Εισαγγελεία Εφετών και στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ.

Την Κυριακή αναμένεται να μεταχθεί στις φυλακές Δομοκού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μήνες φυλάκιση για τη δράση του, στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Η ποινή του είναι χωρίς αναστολή, καθώς θα πρέπει να εκτιθεί έως ότου γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ο Γιάννης Λαγός είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το κόμμα της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2019. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ανεξαρτητοποιήθηκε, ιδρύοντας νέο κόμμα, το Εθνική Λαϊκή Συνείδηση – ΕΛΑΣΥΝ. Είχε διατελέσει, επίσης, βουλευτής Β’ Πειραιώς από το 2012 έως το 2019.

Γιάννης Λαγός εκδίδεται στην Ελλάδα

Ποιος είναι ο Γιάννης Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός (Πέραμα Πειραιώς, 7 Σεπτεμβρίου 1972) είναι Έλληνας πολιτικός καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Διατελεί ευρωβουλευτής της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι πρόεδρος της ΕΛΑΣΥΝ.

Υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Εκλεγόταν βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς για το διάστημα από το 2012 μέχρι το 2019, ενώ εξελέγη και ευρωβουλευτής το 2019. Τον Ιούλιο του 2019 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή.

Η δράση του με τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ φέρεται εμπλεκόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασμούς, μαστροπεία, προστασία μαγαζιών, παράνομη οπλοφορία και σπάσιμο επιταγών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013, ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για τη δραστηριότητα του με τη Χρυσή Αυγή και κατηγορία τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή.